Mensen die dicht bij drukke wegen leven, hebben meer kans op dementie. Dat stellen onderzoekers in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Zij volgden elf jaar lang bijna twee miljoen mensen in Canada. Mogelijk speelt fijn stof een rol.

Dat meldt de Britse openbare omroep BBC. Ongeveer 50 miljoen mensen wereldwijd hebben dementie. De oorzaken daarvan zijn nog altijd niet gekend, al maakt de wetenschap de jongste jaren grote vorderingen en zijn een aantal risicofactoren inmiddels bekend, zoals genetica, roken, diabetes en zwaarlijvigheid.

De Canadese onderzoekers zeggen dat luchtvervuiling of de geluidsoverlast van optrekkend en toeterend autoverkeer bij zou kunnen dragen tot de aftakeling van de hersenen. Andere dementie-experts zeggen dat de resultaten van het onderzoek verder moeten worden uitgetest, maar “plausibel” zijn.

7 procent meer kans
De studie in The Lancet volgde bijna twee miljoen mensen in de Canadese provincie Ontario, tussen 2001 en 2012. In die tijd werden 234.611 gevallen van dementie gemeld.

Opvallend was dat het risico op dementie het grootste was voor mensen die vlak bij een drukke weg wonen (tot in een straal van 50 meter rond de weg). In vergelijking met mensen die op 300 meter van die weg woonden, hadden zij 7 procent meer kans dat hun hersenen radicaal zouden aftakelen. Hun risico was 4 procent hoger dan zij die tussen de 50 en 100 meter woonden, en 2 procent hoger dan al wie tussen 101 en 200 meter van het razende verkeer leeft.

De onderzoekers hielden in hun model ook rekening met andere risicofactoren als armoede, obesitas, onderwijsniveau en roken, dus die kunnen het verband niet verklaren.

Bevolkingsgroei
“Door de toenemende bevolkingsgroei en verstedelijking leven veel mensen naast druk verkeer”, zegt één van de auteurs van het rapport, dr. Hong Chen van Public Health Ontario, aan de BBC. “Door het toenemend aantal dementiegevallen kan zelfs een beperkt effect van de blootstelling aan zwaar verkeer de volksgezondheid zwaar belasten.”

Experts verwachten namelijk een enorme toename van het aantal dementiegevallen: (lees verder onder de afbeelding)

"Deze studie toont ons weer één belangrijke reden meer waarom we de luchtkwaliteit in onze steden moeten verbeteren", zegt professor Rob Howard van University College London. Volgens de Britse experts is het heel goed mogelijk dat fijne stofdeeltjes in de hersenen raken en daar zodanige schade aanrichten dat die op termijn tot dementie kan leiden, maar daarvoor is verder onderzoek nodig.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Luchtkwaliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni