Een vliegtuig vliegt (net) boven het gemeentehuis van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Meer en luidere vliegtuigen boven Sint-Lambrechts-Woluwe

Renée Vervaet
© BRUZZ
12/07/2023

Tussen januari en mei van dit jaar werden in Sint-Lambrechts-Woluwe al 169 overtredingen vastgesteld van de gewestelijke geluidsnormen voor vliegtuigen. Dat laat de gemeente woensdag weten in een persbericht. Uit de gegevens die Leefmilieu Brussel aan de gemeente heeft meegedeeld, blijkt ook dat het aantal vliegtuigen dat over de gemeente vliegt, toeneemt tegenover vorig jaar.

Het College van Sint-Lambrechts-Woluwe eist dat luchtvaartmaatschappijen die de normen overtreden een boete wordt opgelegd en dat vluchten tussen 22.00 en 7.00 uur worden verboden.

Tegenover 2022 is het aantal overtredingen met meer dan 5 procent gestegen. Meer dan 99% van de overtredingen werden vastgesteld tussen 6.00 en 7.00 uur ‘s ochtends. Alleen al in de maand mei overtraden, volgens de gemeente, 67 vliegtuigen de geldende normen, bijna 40 procent van die vliegtuigen vlogen in mei tussen 6.00 en 7.00 uur over de gemeente.

“Concreet komt het erop neer dat tijdens de zomerperiode (zoals bijvoorbeeld blijkt uit de gegevens van augustus 2022) om de 5 minuten vanaf 6.00 uur ‘s ochtends een vliegtuig over de huizen van Sint-Lambrechts-Woluwe en die van andere overvlogen Brusselse gemeenten, waaronder Evere en Sint-Pieters-Woluwe, vliegt en hen wakker maakt”, klinkt het in het persbericht van de gemeente.

'Bocht naar links'

Tussen januari en mei 2023 vlogen 11.479 vliegtuigen over de gemeente via de zogenaamde ‘bocht naar links’. In dezelfde periode vorig jaar waren dat 10.512 vliegtuigen. De bocht naar links wordt gebruikt door meer dan 45% van de vliegtuigen die opstijgen vanop Brussels Airport, dat blijkt uit het jaarverslag van de bemiddelingsdienst van de federale overheid voor de luchthaven. Deze bocht is daarmee de meest gebruikte luchtroute van de luchthaven.

Het College van burgemeester en schepenen betreurt het aanzienlijke aantal overtredingen van de geluidsnormen tussen 6.00 en 7.00 uur ‘s ochtends en de toename van het aantal vliegtuigen dat over de gemeente vliegt.

Daarom dringt de gemeente er bij de Brusselse minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) op aan om middelen te voorzien om deze overtredingen te vervolgen.

Het College wijst erop dat in een recent vonnis van de Rechtbank van Eerste Aanleg van Brussel (13 juni 2023) de argumenten van de federale regering om de wettelijkheid van verschillende geluidsniveaumeters in het Brussels Gewest aan te vechten, werden verworpen. Een juridisch expert concludeerde namelijk dat de onderzochte meetketen “goed functioneert”.

De gemeente eist ook van federaal minister Georges Gilkinet (Ecolo), die bevoegd is voor dit dossier, om alle overvluchten vanaf Brussels Airport tussen 22.00 en 7.00 te verbieden, te beginnen met de meest luidruchtige en vervuilende vliegtuigen.

Een petitie die door de gemeente werd gelanceerd, heeft al meer dan 2400 handtekeningen verzameld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Samenleving , geluidsnormen vliegtuigen , overvliegen , gewestelijke geluidsnormen , Brussels Airport , luchthaven Zaventem , Leefmilieu Brussel , Alain Maron , Georges Gilkinet , geluidsoverlast , petitie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni