Meer ruimte voor groen op Thurn & Taxis

© Sara De Sloover

Het schepencollege van de Stad Brussel besliste donderdag om het zogenaamde Bijzonder Bestemmingsplan (BBP) voor Thurn & Taxis bij te sturen. Een stukje bouwgrond maakt plaats voor extra groen.

Een zone van Thurn & Taxi die tot nu toe was ingekleurd als bouwgrond, verandert in groenzone. Het park op de site kan zo iets groter worden. Concreet verandert perceel Y2 (zie onderstaande kaart) van bestemming. Het perceel is niet zo groot, maar nam wel een strategische hap in de parkzone.

Met de wijziging komt de Stad een stukje tegemoet aan een vraag van tal van verenigingen, gebundeld in het platform Toutpubliek. "De vergroting van het park is een goede evolutie want het geplande groen was al verkleind, vooral aan de kant van de Havenlaan," zegt An Descheemaker van Bral. "De grootte van het park beantwoordde niet aan de noden van de wijk."

24 meter hoog
Naast de verenigingen sprak ook Brussels bouwmeester Kristiaan Borret zich uit voor een groter park. De eis werd ook opgepikt door de SP.A, die zowel in de Stad als in het Gewest in de meerderheid zit. "We zijn tevreden dat de Stad rekening houdt met bezwaren en opmerkingen van buurtbewoners en verenigingen," klinkt het in een persbericht van parlementslid Jef Van Damme en schepen Ans Persoons. 

Volgens de politici gaat het om "een gevoelige verbetering" van het bestemmingsplan. “Het park zal niet alleen groter zijn maar ook een coherenter geheel vormen,” aldus Persoons. “Het uitzicht vanuit het oosten van het park op de brug van de Jubelfeestlaan zal verbeteren. In de geschrapte zone mocht er gebouwd worden tot 24 meter hoog, waardoor met deze beslissing de bouwdichtheid van de site ook zal verminderen.”

Minder grond die bebouwd mag worden dus, maar het maximum aantal vierkante meter bebouwing blijft wel op 370.000 vierkante meter. Of de eigenaar van de site die ook effectief zal realiseren is nog niet duidelijk.

Toutpubliek pleitte behalve voor een groter park, ook voor een overdracht van de groenzone aan Leefmilieu Brussel. Daar is voorlopig echter geen sprake van. "De grootste uitdaging blijft het publiek beheer van het park," aldus nog Descheemaeker. "Daar spreken we nu al 6 jaar over. De overheid moet het momentum rond het BBP aangrijpen om deze kwestie voor eens en voor altijd te regelen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?