Meer verkeersongevallen, maar minder ernstig

© brusselnieuws.be
05/03/2012
Het aantal verkeersdoden in de hoofdstad is in 2011 gedaald. Er werden meer ongevallen geregistreerd, maar de ernst van de ongevallen nam af tot het laagste niveau ooit. Staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen) noemt de resultaten bemoedigend.

Dat blijkt uit de jongste verkeersveiligheidsbarometer van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

Het totaal aantal ongevallen waarbij gewonden of doden vielen, steeg van 3.784 naar 3.916. Vooral het aantal lichtgewonden nam toe.

Globaal gezien nam de ernst van de ongevallen met een kwart af. "Het laagste niveau dat ooit in bereikt werd in het gewest," stelt het BIVV vast.

Vergeleken met de twee andere gewesten doet Brussel het vooral goed tijdens de weekendnachten. Het aantal weekendongevallen daalde met 14 procent.

"Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is ontegensprekelijk een klasse te sterk: zowel het aantal ongevallen als het aantal doden en ook de ongevallenernst liggen er zeer laag. Dit is ongetwijfeld te wijten aan het grootstedelijk karakter van Brussel en de bijgevolg lage snelheden die er aangehouden moeten worden," verklaart het BIVV de verschillen.

Uit cijfers van gps-fabrikant TomTom blijkt dat Brussel de meest dichtgeslibde stad van Europa is; op bijna 40 procent van de wegen is er elke dag file.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen) noemt de resultaten bemoedigend, maar wil het aantal slachtoffers tegen 2020 halveren.

"Het is inderdaad zo dat het verlagen van de snelheid zorgt voor minder doden en zwaargewonden. Het is dan ook de eerste prioriteit in ons verkeersveiligheidsplan. Zo willen we het aantal zone-30's nog uitbreiden. Daarmee verankeren we de trage snelheden en krijgen we dus minder ongevallen en doden."

17 verkeersdoden ter plaatse
In 2011 vielen er 17 verkeersdoden te betreuren in Brussel. Het jaar voordien waren er dat 22. Het aantal slachtoffers blijft al een aantal jaar stabiel tussen de 20 en de 25. "Dit is een positieve tendens, zelfs al gaat het in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest steeds om kleine absolute aantallen welke sterk kunnen schommelen van de ene maand ten opzichte van de andere," vindt het BIVV. Het gaat hier wel alleen om het aantal doden ter plaatse. Slachtoffers die in het ziekenhuis overlijden, zijn in deze statistieken nog niet meegerekend.

'Onrustwekkend'
Voor heel België is het aantal verkeersdoden met 3,8 procent toegenomen. Daarmee wordt de dalende trend van de laatste jaren omgekeerd. Dat zou vooral te wijten zijn aan de zachte weersomstandigheden in december. Daardoor reden automobilisten sneller dan tijdens de hevige sneeuwval van het jaar voordien. Het aantal verkeersslachtoffers in december 2011 lag daardoor ongeveer dubbel zo hoog als in 2010. Zonder die maand zouden de cijfers waarschijnlijk een stagnatie getoond hebben, schat het BIVV.

"De vooropgestelde doelstelling voor ons land, namelijk een daling van het aantal verkeersdoden met 50 procent van 2011 tot 2020, lijkt zich dus verder te verwijderen," zegt het Instituut.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Wathelet (CDH) noemt de cijfers onrustwekkend en belooft te kijken hoe de tendens gekeerd kan worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni