Meer zedenfeiten in Brussel, vooral in horeca en uitgaansleven

© Belga
14/09/2023
Updated: 14/09/2023 14.59u

Het aantal zedenfeiten in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest neemt toe, vooral in de horeca en het uitgaansleven. Dat blijkt uit het antwoord van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) op een parlementaire vraag van parlementslid Bianca Debaets (CD&V).

Het aantal feiten van seksueel geweld en intimidatie stijgt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zo blijkt uit voorlopige cijfers die de Brusselse Coördinatie- en Steundirectie (CSD) registreerde voor het jaar 2023.

In de categorie 'drankgelegenheid' gaat het om 20 aangiftes, waarvan acht over aantasting van de seksuele integriteit en tien over verkrachtingen. Er werden ook twee aangiftes gedaan voor voyeurisme. In de Brusselse dancings werden al drie aangiftes gedaan dit jaar, waarvan twee over aantasting van de seksuele integriteit en een verkrachting. Er waren ook negen aangiftes in de categorie 'attractie- en pretpark'.

Parken

In 2022 waren er 29 aangiftes in de categorie 'drankgelegenheid', zes aangiftes in de categorie 'attractie- en pretpark', negen aangiftes in de categorie'"dansgelegenheid', en een aangifte in de categorie 'kermis, festival en foor'. Een globaal stijgende tendens, denkt het CSD, "vooral in de horeca en drank- en dansgelegenheid".

'De stijging in de horeca slaat hopelijk enkel op het aantal aangiftes en niet op het aantal feiten, maar dat weten we dus niet zeker'

Bianca Debaets, CD&V-parlementslid

20190314 Bianca Debaets BRUZZ ACTUA 1662

En ook in de Brusselse parken worden heel wat zedenfeiten aangegeven. Uit de cijfers van een jaarlijkse momentopname blijkt dat er in 2022 en 2023 zeker 44 en 19 zedenfeiten werden aangegeven die plaatsvonden in de Brusselse gewestelijke parken. In 2020 en 2021 waren dat er 49 en 39, waarvan het grootste deel gebeurde in het Warandepark.

'Dark number'

De cijfers van het Brusselse CSD zijn niet eenvoudig te interpreteren. Er is een sterke invloed van de coronacrisis op de cijfers van 2020-2021, en een groot 'dark number' van mensen die geen klacht indienen.

Ook de gevolgen van de indeling van feiten in verschillende categorieën hebben een effect op de data. Zo wordt een persoon die vanuit een dancing onder verdovende middelen naar een woonst of wagen wordt meegelokt, bijvoorbeeld niet tot de categorie 'dansgelegenheid' gerekend.

"De vertekening door de coronajaren maakt het er niet makkelijk op om een duidelijke tendens te ontwaren, maar het blijft wel erg belangrijk om deze problematiek onder de aandacht te houden", zegt parlementslid Bianca Debaets (CD&V).

"De stijging in de horeca slaat hopelijk enkel op een stijging in het aantal aangiftes en niet op een toename in het aantal feiten, maar dat kunnen we dus ook niet met zekerheid zeggen. De aandacht voor het thema lijkt vruchten af te werpen, maar sowieso worden we nog steeds geconfronteerd met een erg hoog dark number. Er blijft dus nog veel werk aan de winkel."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni