© Saskia Vanderstichele

Meerderheid maaltijdbezorgers in Brussel verblijft illegaal in ons land

© Belga - BRUZZ
11/10/2021
Updated: 11/10/2021 12.05u

Een groot deel van de maaltijdbezorgers in Brussel zijn mensen zonder papieren die in erbarmelijke omstandigheden werken. Dat meldt Le Soir naar aanleiding van een rondvraag. Volgens de krant bestaat er een "markt" van valse accounts op platformen zoals Uber Eats of Deliveroo.

De krant ondervroeg de afgelopen weken tientallen fietskoeriers in de hoofdstad, allen tussen 18 en 30 jaar oud. Velen zijn afkomstig uit Noord- en West-Afrika, maar ook Zuid-Amerika, Pakistan, Syrië en Afghanistan zijn goed vertegenwoordigd.

Uit de bevraging blijkt dat de meeste leveringen slechts enkele euro's opleveren. "Vaak nog geen vijf euro per rit", getuigt een maaltijdbezorger. Daarnaast dient er wekelijks een bedrag gestort te worden - tussen zeventig en negentig euro - voor het gebruik van de verschillende accounts. Die worden namelijk door de maaltijdbezorgers gehuurd.

Ze spreken niet allemaal Frans, Nederland, Engels of Spaans. De helft van de ondervraagden gaf toe niet over papieren te beschikken en een vals account te gebruiken van Uber Eats of Deliveroo.

Deliveroo: 'Zeer weinig meldingen'

In een reactie zegt bezorgplatform Deliveroo dat het artikel van Le Soir niet overeenkomt met de realiteit op het terrein. Het bedrijf voert een beleid van "nultolerantie" ten opzichte van illegaal gedrag, klinkt het. "Tot dusver hebben wij zeer weinig concrete meldingen van dergelijke illegale activiteiten ontvangen op grond waarvan wij zouden kunnen optreden", aldus een woordvoerder.

Het bedrijf controleert ook zelf de koeriers. Het zegt bovendien aan technologie voor gezichtsherkenning te werken, om soortgelijke fraude te voorkomen. Bij Uber Eats luidt het dat een koerier zich met behulp van een selfie dient te identificeren via realtime ID-technologie tijdens zijn activiteiten op het platform.

"De koerier kan op elk moment gevraagd worden om zich opnieuw in te loggen via diezelfde methode. Indien er geen match is, wordt het account onmiddellijk geblokkeerd. Als blijkt dat er daadwerkelijk sprake is van fraude kunnen wij overgaan tot een definitieve afsluiting van die account", aldus het bedrijf.

Vakbond: 'Gigantisch probleem'

Dat het fenomeen van verhuurde accounts op platformen als Uber Eats en Deliveroo zo goed als onbestaande is, spreekt Martin Willems van het ACV tegen. De vakbond richtte twee jaar geleden United Freelancers op, een van de eerste vakbonden voor onder meer fietskoeriers. "Het probleem is gigantisch. We hebben geen cijfers, maar ga maar eens kijken aan de McDonald's aan de Naamsepoort", zegt Willems. "Veel koeriers zullen er niet met hun eigen account aan de slag zijn."

"Het probleem houdt ons bezig, want deze koeriers worden twee keer uitgebuit. Ze worden zoals alle andere koeriers uitgebuit door het platform waarvoor ze werken, door de slechte werkomstandigheden, de tarieven voor leveringen die blijven dalen en het gebrek aan sociale bescherming", legt de vakbondsman uit.

"De mensen zonder papieren worden een tweede keer uitgebuit, door de persoon van wie ze het account huren. Die tussenpersonen vragen soms twintig tot vijftig procent van wat de sans-papiers met de gehuurde accounts verdienen."

Volgens Willems zijn het overigens niet alleen mensen zonder papieren die andere accounts huren, maar ook fietskoeriers die hier wettig verblijven. "Omdat je als fietskoerier belastingsvrij tot 6.250 euro mag verdienen, huren mensen met papieren verschillende accounts op een jaar om de inkomsten te spreiden", aldus Willems nog. "Het is de regering die zulke praktijken toelaat, het is de deeleconomie die zo'n informele economie mogelijk maakt. Wat wij vragen is dat alle fietskoeriers als werknemers worden gezien."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni