Mosaique Malibran overzicht 004

Maria Malibran is een van de weinige historische vrouwen die in Brussel geëerd werden met een straatnaam.

Meerderheid in parlement: 'Te weinig vrouwelijke straatnamen'

© BRUZZ
26/07/2018
Updated: 26/07/2018 12.39u

Te weinig straatnamen in Brussel dragen de naam van een vrouw: 3,6 procent, versus 26 procent voor bekende mannen. Daar moet verandering in komen, vinden zes parlementsleden van de meerderheidspartijen. Het Brussels parlement bespreekt de kwestie na het zomerreces.

Mannen zwaaien de plak in Brussel. Of toch, de straatnaamplak. Ruim een kwart van de straten draagt volgens de indieners van de resolutie de naam van een man, en slechts 3,6 procent die van een vrouw. Parlementsleden van Défi, PS, CDH, CD&V, Open VLD en SP.A hebben daarom een debat in het parlement aangevraagd, dat zal plaatsvinden zodra dat zijn werkzaamheden opnieuw opstart na het zomerreces.

De resolutie, een soort parlementaire aanbeveling, krijgt dus de steun van alle meerderheidspartijen. "Willen we dat de stad ook vrouwen toebehoort, dan moeten we hen ook zichtbaar maken," zegt Défi-parlementslid Fatoumata Sidibé in La Capitale. Straatnamen zijn een gemeentelijke bevoegdheid, maar de parlementsleden hopen dat de resolutie "een sterk signaal" geeft.

Malibran

Het debat woedt al langer in de straten van Brussel. Zo veranderde de gemeente Elsene onlangs de Malibranstraat expliciet in de Maria Malibranstraat, om de vrouw achter de straatnaam extra in de verf te zetten.

En toen projectontwikkelaar Extensa op zoek ging naar nieuwe straatnamen voor de nieuwbouwwijk op de Thurn & Taxis-site, klonk de oproep om vrouwennamen te suggereren. Twee van de 27 nieuwe straten worden mogelijks genoemd naar opmerkelijke vrouwen, geen enkele naar een man.

0.8 procent

Tot op vandaag bestaan er geen precieze gegevens over hoeveel straten en pleinen er naar mannen en vrouwen zijn genoemd, de parlementariërs komen op de eerder genoemde schatting. De komende resolutie moet het debat objectiveren en cijfermateriaal opleveren.

In Sint-Gillis zou het verschil enorm frappant zijn. De krant La Capitale telde 41 procent mannelijke straatnamen, tegenover 0,8 procent vrouwennamen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , vrouwelijke straatnamen , Malibranstraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni