© Claude Truong Ngoc via Wikimedia | Simone Veil in 1979

Een nieuwe laan in Anderlecht zal vernoemd worden naar Simone Veil, Holocaust-overlever en de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement. Dat schrijft RTBF.

De laan werd niet lang geleden aangelegd en verbindt de Lenniksebaan met de Delwartstraat in de Anderlechtse Klaverwijk. Binnenkort zal de laan de naam van de in 2017 overleden Franse politica dragen.

De straatnaam komt er met de participatie van de buurtbewoners. "Wij hebben de inwoners van deze wijk gevraagd om voorstellen in te dienen voor de straatnaam", zegt bevoegd schepen Fabienne Miroir (PS).

In 1943 werd Veil samen met haar moeder en zus gedeporteerd naar Auschwitz. Haar moeder overleefde het concentratiekamp niet. In 1974 werd Simone Veil Frans minister van Volksgezondheid. Ze speelde een grote rol in het legaliseren van de pil en abortus.

In 1979 werd Veil verkozen tot zestiende - maar eerste vrouwelijke - voorzitter van het Europees Parlement. Op de esplanade voor het Europees Parlement in Elsene wordt Veil jaarlijks herdacht door de Association pour la Mémoire de la Shoah (Vereniging voor de herdenking van de Holocaust).

aze
© Google | Deze laan wordt vernoemd naar Simone Veil

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, simone veil, straatnaam, vrouwelijke straatnamen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie