Brussel schaart zich achter oproep voor meer vrouwelijke straatnamen

© VRT
| TV-presentatrice Sofie Lemaire wil meer vrouwelijke straatnamen. Acht grote steden, waaronder Brussel, hebben zich achter die oproep geschaard.

Het merendeel van de straatnamen in België die de naam van een persoon kregen, zijn genoemd naar een man. Tv-presentatrice Sofie Lemaire wil daar verandering in brengen en steden oproepen om meer straten te vernoemen naar gerenommeerde vrouwen. Alvast acht grote steden, Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Oostende, Leuven, Mechelen en Hasselt, hebben zich achter die oproep geschaard.

"Doorheen de geschiedenis hebben heel wat vrouwen fantastische dingen gepresteerd, bedacht en gemaakt", benadrukt Lemaire. "Jammer genoeg is iemand vergeten hun namen te noteren, hun verhalen te onthouden om hen ooit eventueel in een geschiedenisboek te zetten en die vergetelheid toont zich ook in ons straatbeeld."

Voor Canvas trok Sofie Lemaire op pad en telde ze in acht grote Vlaamse steden de straatnamen. Daaruit bleek dat van alle straten die de naam van een persoon kregen, er 85 procent naar een man werd genoemd en 15 procent naar een vrouw. Lemaire vermoedt dat dat laatste percentage in de rest van Vlaanderen ongetwijfeld nòg lager ligt.

Met #meervrouwopstraat wil Sofie Lemaire stadsbesturen enthousiast maken om daar werk van te maken. Acht grote steden hebben zich ondertussen al achter haar oproep geschaard: Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Oostende, Leuven, Mechelen en Hasselt zoeken al naar interessante vrouwen die een blijvende plek in het straatbeeld verdienen.

Lemaire richtte dinsdagavond haar oproep tot alle burgemeesters van Vlaanderen en tot het grote publiek: "Ken je een naam die niet mag vergeten worden in de lijst van geweldige vrouwen? Met een levensverhaal dat tot de verbeelding spreekt, een prestatie die onbetwistbaar straf is, een oeuvre of erfenis die moet gekoesterd worden?"

Het team rond Lemaire verzamelt de komende maanden alle getuigenissen en maakt een eregalerij van indrukwekkende vrouwen. Later dit jaar komt het verslag op Canvas.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?