Mensen zonder papieren verlaten zondag tentenkamp in Molenbeek

Tentenkamp
© KVDP/BRUZZ
| Mensen zonder papieren stellen nieuw kamp op in Molenbeek.
© KVDP/BRUZZ
| Mensen zonder papieren stellen nieuw kamp op in Molenbeek.
Updated: 03-04-2022 - 13:29

De mensen zonder papieren die zich enkele dagen geleden hadden gevestigd nabij de Ninoofsepoort in Sint-Jans-Molenbeek, zullen hun tentenkamp zondagnamiddag verlaten. Om 14 uur organiseren de collectieven van mensen zonder papieren een mars naar de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) om er hun tenten te plaatsen, kondigt de vereniging L'Union des Sans-Papiers pour la RĂ©gularisation (USPR) zaterdag aan.

Ongeveer 150 mensen trokken een tentenkamp op aan de Ninoofsepoort als nieuwe protestactie. De burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, Catherine Moureaux, ging niet in op de vraag van staatssecretaris voor Asiel & Migratie Sammy Mahdi (CD&V) om het tentenkamp van mensen zonder papieren te verbieden. Zij zei het kamp de komende dagen te tolereren.

De vereniging kondigde zaterdagavond aan "overeenkomstig het akkoord met de burgemeester" het actiekamp te verlaten. Ze zullen een vreedzame mars houden op zondag vanaf 14 uur en "stappen naar de Dienst Vreemdelingenzaken, waar wij symbolisch onze kartonnen tenten zullen neerzetten, bekleed met onze slogans en met hoop". "Hiermee willen het onrechtvaardige migratiebeleid aanklagen", klinkt het. Ze willen rond 15 uur aankomen aan DVZ.

Vertrek uit KBC-gebouw

De groep verbleef al maanden in een voormalig gebouw van KBC in Brussel. Het leegstaande gebouw wordt binnenkort verbouwd, waardoor ze er moesten vertrekken tegen 31 maart. Velen van hen zijn mensen uit Noord-Afrika, die al jaren geen wettig verblijf hebben, maar hier vaak wel werken.

De gemeente Molenbeek is met het Brussels Gewest op zoek gegaan naar een alternatieve locatie voor de bewoners van het voormalige KBC-gebouw. Die zou zijn gevonden in Elsene, weten verschillende bronnen. Maar de regeling lijkt nog niet helemaal rond, want de exacte locatie kan noch worden bevestigd door burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) noch door schepen Yannick Piquet (PS) of door minister-president Rudi Vervoort (PS).

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?