Met bomgordel voorbij security op Brussels Airport

© Brussels Airport
Updated: 28-02-2019 - 12:40

De veiligheidscontroles op Brussels Airport zijn zo lek als een zeef. Een 'mystery passenger', die wordt ingezet om de veiligheid te testen, raakte op 1 oktober probleemloos voorbij de veiligheidsmensen met een nagemaakte bomgordel om zijn middel.

Dat staat donderdag in de krant Het Laatste Nieuws. De controles zijn de verantwoordelijkheid van G4S, dat op de luchthaven van Zaventem 850 à 900 mensen inzet.

"De gordel zag er erg geloofwaardig uit, met draadjes, een detonator en een stof die dezelfde dichtheid had als echte explosieven. Ik droeg hem met een elastische klittenband rond mijn middel", getuigt de mystery passenger anoniem.

"Toen ik gefouilleerd werd, deed ik me voor als een buitenlandse passagier die geen Nederlands sprak. Ik gebaarde dat ik last had van m'n rug en liet uitschijnen dat ik een soort van harnas droeg. Tot mijn grote verbazing mocht ik doorlopen."

Kogel in handbagage

En daar stopt het niet. "Diezelfde dag heb ik de security ook tot twee keer toe omzeild met een valse personeelsbadge én kon ik ongemerkt een mes meesmokkelen", klinkt het nog. Het incident werd gemeld bij minister van Mobiliteit François Bellot (MR). "Vijf maanden later wachten we nog steeds op concrete maatregelen", zegt vakbondsman Bart Neyens (ACOD).

Ook deze week deed zich een merkwaardig incident voor, schrijft de krant nog. Een West-Vlaamse sportschutter ontdekte pas bij aankomst op Gran Canaria dat er nog een kogel in zijn handbagage zat.

'Geen spoor van incident'

Het kabinet van federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) bevestigt donderdagochtend dat de minister geïnformeerd is over "een eventueel incident". "Er is een onderzoek geweest", zegt de woordvoerder, die verwijst naar de FOD Mobiliteit.

"Tijdens een vergadering op 2 oktober is er sprake geweest van een mogelijk incident met een bommengordel", zegt Sven Heyndrickx, woordvoerder van de FOD Mobiliteit. "Onze diensten hebben maanden onderzoek gedaan, maar geen enkel spoor of bewijs gevonden van zo'n mogelijk incident."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?