Brusselse brandweer is voorbereid op aanslagen

© PhotoNews
| Een interventie van de Brusselse brandweer (archiefbeeld).

Al 72 Brusselse brandweermannen hebben een CET-opleiding gevolgd. Die moet hen voorbereiden wanneer de noodtoestand wordt afgekondigd, zoals bij een terroristische aanslag. "Door de vorming kunnen we meer levens redden."

Casualty Extraction Teams (CET) worden ingezet tijdens aanslagen om slachtoffers efficiënter te evacueren en zo de overlevingskansen te vergroten. Sinds 2016 leidt de Brusselse brandweer manschappen op. Sindsdien kunnen er 72 brandweermannen en -vrouwen ingezet worden in noodsituaties.

De bedoeling is dat er minstens 100 inzetbaar zijn in Brussel. "Daardoor kunnen we efficiënt genoeg zijn", stelt coördinator Wim De Vos. "De brandweerlui krijgen militaire strategieën mee en zijn anders uitgerust."

Ook bij gijzelingen

De brandweermannen leren tijdens de opleiding om terreurslachtoffers veilig te evacueren, vitale organen te beschermen en zo de overlevingskansen van gewonden te verhogen. "We werken op verschillende soorten terreurscenario's", legt De Vos uit.

Hoewel de CET-opleiding heel specifiek gericht is op terreuroperaties, kunnen de teams ook voor andere operaties uitrukken. Dat gebeurde al acht keer in Brussel. "Vooral preventief, maar ook bij gijzelingen of gewelddadige manifestaties."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?