Metro blijft maandag toch gesloten

© brusselnieuws.be
22/11/2015

De metro rijdt morgen maandag opnieuw niet uit. Justitieminister Koen Geens (CD&V) zei in De Zevende Dag dat de Brusselse metro maandag normaal gezien weer zou rijden. De regering dacht eraan om de beschikbare politie- en legercapaciteit in te zetten om het metronet te bewaken, maar zag daar uiteindelijk vanaf vanwege de grote dreiging.

Zondagnamiddag maakte het orgaan voor de terreurdreiging OCAD een nieuwe analyse rond het dreigingsniveau, waarna de Nationale Veiligheidsraad bijeenkwam over mogelijk te nemen maatregelen.

Vraag was lang of de metro maandag, wanneer de werkweek opnieuw begint, weer zou uitrijden. De MIVB bekeek in samenspraak met bevoegde overheden en politie of de stations opnieuw opengaan.

'Brussel economisch niet lamleggen'
Minister van Justitie Geens dacht zondagochtend nog van wel, "als alles normaal loopt". Volgens Geens zocht de regering een oplossing om de metrostations te laten bewaken.

''We maken ons sterk dat we dat in orde krijgen met de capaciteiten die beschikbaar zijn. We gaan Brussel economisch niet lamleggen, het land overigens ook niet. Paniek en schrik zijn niet onze leidraad", zei hij. ''Maar we hebben wat tijd nodig gehad om alles goed te reorganiseren."

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) zei op de RTBF dat "de metro zou kunnen opengaan ondanks dreigingsniveau 4". Vervoort zei dat de evaluatie die zondagnamiddag wordt gemaakt niet in functie van de economische activiteit zal zijn. "Het draait rond de capaciteit aan politie en militairen om het net te beveiligen.''

Volgens de VRT besloot de regering om de metro uiteindelijk toch gesloten te houden vanwege de vele in- en uitgangen. Het zou onmogelijk zijn om die allemaal adequaat te bewaken.

Drie pendelbussen ingelegd
Alle metro- en premetrostations blijven nog zeker tot maandagnamiddag gesloten op aanbeveling van het crisiscentrum Binnenlandse Zaken, laat de MIVB weten op haar Facebookpagina.

Bovengronds rijden de bussen en trams wel, al worden een 10-tal tramlijnen beïnvloed door de voorzorgsmaatregel.

Hier een overzicht: lijn 3 wordt niet uitgebaat tussen Berkendaal – Thomas, 4 niet tussen Vooruitgang – Berkendaal, 7 rijdt niet tussen Pétillon – Meiser en De Wand – Heizel. Lijn 19 rijdt niet tussen Heilig Hart en Kerkhof van Jette, 25 niet tussen Pétillion – Meiser, 39 – 44 worden uitgebaat via bovengrondse lus bij Montgomery. Lijn 51 wordt niet uitgebaat tussen Ninoofsepoort en Van Haelen, 55 niet tussen Rogier – Thomas + werf Fonson. Naast de werken aan de Dejaerlaan stopt de 81 enkel niet aan het Zuidstation, de 82 rijdt niet tussen Zuidstation en Ninoofsepoort. Lijnen 62, 92, 93, 94 (met pendelbus) en 97 rijden zoals normaal.

De MIVB zet wel drie pendelbussen in om passagiers toch naar de plaats van bestemming te krijgen. Eén bus voor de lijnen 7 en 25 pendelt tussen Pétillon en Meiser, een andere verzorgt de route Vooruitgang-Liedts-Kruidtuin-Rogier-Noord (lijnen 3-7-25-55). De derde bus volgt de route van tram 51 tussen Ninoofsepoort en het Zuidstation.

Maandagochtend is de MIVB vanaf 6 uur bereikbaar via Contact Centre (070-23.2000). De vervoersmaatschappij zal ook informatie verspreiden via de sociale media.

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni