Michel: 'België heeft daden gesteld die in strijd zijn met de fundamentele mensenrechten'

KVDP
© BRUZZ
04/04/2019

In de Kamer heeft premier Michel zijn excuses aangeboden voor de manier waarop België metiskinderen heeft behandeld. "Ik bied mijn excuses aan aan de metiskinderen en hun families voor het onrecht en het leed dat hen is aangedaan tijdens de koloniale periode", zei Charles Michel in zijn speech.

Voor het vragenuurtje in de Kamer gaf premier Michel een speech waarin hij zijn excuses aanbood aan de metiskinderen, kinderen die in de voormalige Belgische kolonies geboren werden uit een relatie tussen een Belgische vader en een Afrikaanse moeder. Eind jaren '50 werden zij systematisch weggehaald bij hun moeder en naar België gebracht, waar ze in weeshuizen terechtkwamen.

"De Belgische staat heeft daden gesteld die in strijd zijn met de fundamentele mensenrechten", zei Michel in zijn speech. " Ik bied mijn excuses aan aan de metiskinderen en hun families voor het onrecht en het leed dat hen is aangedaan tijdens de koloniale periode. Ik wens ook mijn medeleven uit te spreken aan de Afrikaanse moeders wiens baby's zijn weggerukt."

'Bedreiging koloniale systeem'

"In het regime van de koloniale staat waren gemengde koppels verboden. Ze werden onderworpen aan sociale stigmatisering en sancties", ging Michel verder, waarmee hij de mensonwaardige behandeling van metiskinderen wilde verklaren. "Metiskinderen werden gezien als een probleem, gevaarlijke elementen en zelfs bedreiging voor het koloniale systeem."

"De koloniale autoriteiten en de Belgische staat hebben toen maatregelen genomen om rassenvermenging tegen te houden. Deze kinderen werden ontvoerd bij hun Afrikaanse moeders en meestal ver weg van blanken en zwarten opgevoed door religieuzen in weeshuizen of kostscholen."

De woorden van Michel werden op een uitgebreid applaus onthaald op alle banken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, metiskinderen, Charles Michel, dekolonisatie, koloniaal verleden, koloniale geschiedenis, kolonialisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni