Michelin-sterrenhemel dimt boven Brussel

Er zit sleet op Brussel als gastronomische stad. Dat vindt althans Michelin, die maandag de sterrenrestaurants van België en  voor het jaar 2018 bekend maakt. De hoofdstad verliest opnieuw twee sterrenrestaurants - weliswaar omdat de koks beslissen hun pannen aan de wilgen te hangen. Eén restaurant herovert een ster: het oerklassieke en chique L’Ecailler du Palais Royal. 

De twee restaurants die ermee ophouden, zijn niet van de minsten. Bruneau in Ganshoren was ooit goed voor drie sterren, en sinds augustus 2010 bekend als de geheime afspraakplaats van Louis Michel (MR) en Bart De Wever (N-VA), toen die nog at. WY by Bart de Pooter, achterin de Mercedes-garage op de Zavel, is het tweede restaurant dat ophoudt te bestaan.

Alle andere restaurants met één of twee sterren zien hun score behouden. Het gaat dan om klassiekers als Comme Chez Soi of Sea Grill, de enige tweesterrenrestaurants in de stad. Restaurants die vorig jaar een nieuwe ster kregen, hebben dit niveau weten te handhaven: zowel Wine in The City in Jette als Bozar Brasserie hebben ook dit jaar een ster.

Een driesterrenrestaurant is er dus ook dit jaar niet bij voor Brussel, toch wel een lichte blamage voor de hoofdstad van een land dat zich graag culinair geschoold noemt.  Wie absolute top wil, moet volgens Michelin dit jaar opnieuw naar Kruishoutem (Hof van Cleve) of Zedelgem (Hertog Jan).

Al zien de inspecteurs van Gault Millau dat anders. Zij gaven Bon Bon in Sint-Pieters-Woluwe dit jaar 19,5 op 20, een score die chef Christophe Hardiquest enkel met Peter Goossens van het Hof van Cleve moet delen. 

Op onderstaand kaartje vind je de 18 Brusselse sterrenrestaurants terug, met vermelding van adres en aantal sterren.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
BRUZZ Magazine
deze week
  • Assita Kanko: 'De N-VA? Ik zit goed bij de MR'
  • Landbouw in Neerpede: hoe lang nog?
  • Weg uit Vlaanderen: hippe senioren verhuizen naar bruisend Brussel
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
Neem een abonnement