'Mijn hart klopt voor de sport': minister Weyts lanceert nieuwe campagne

© Belgaimage
| Ben Weyts (N-VA), Viceminister-president in de Vlaamse regering, bevoegd voor Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand.

"Mijn hart klopt voor de sport": met die boodschap wil Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) focussen op ieders liefde voor de sport, ongeacht iemands seksuele voorkeur, geslacht of gender. De minister heeft de nieuwe campagne dinsdag in Affligem gelanceerd, op de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat acht op de tien mensen al getuige is geweest van homofobie in de sport. Bijna de helft (46 procent) vindt dat holebi's niet of slechts een klein beetje aanvaard zijn in de sport. 81 procent van de homo's en 74 procent van de lesbiennes onder de 22 jaar gaf aan in hun sportclub niet te kunnen uitkomen voor hun geaardheid.

Met de nieuwe campagne wil minister Weyts de liefde voor de sport weer centraal zetten, ongeacht iemands seksuele voorkeur, geslacht of gender. "Het stoort me dat men soms wil doen voorkomen alsof er in de sport meer racisme of onverdraagzaamheid heerst dan elders", zegt de minister. "Sportclubs zijn bij uitstek de plaats waar iedereen elkaar leert kennen met tal van verschillende achtergronden of geaardheden. De liefde voor de sport is de maïzena die ons met elkaar verbindt."

Bij de campagne hoort ook een online platform waar getuigenissen en verhalen van sporters te vinden zijn. Via de website van Sport Vlaanderen kan iedereen het platform vinden en kunnen mensen eigen vragen stellen en ideeën lanceren om met de problematiek om te gaan.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?