Milieuverenigingen en omwonenden houden in november optocht naar Brussels Airport

© Belga
12/10/2023

Een aantal milieuverenigingen en omwonenden van Brussels Airport trekken op zondag 12 november in optocht naar de luchthaven. Dat heeft Bond Beter Leefmilieu (BBL), een van de deelnemers, donderdag aangekondigd. De groepen vragen dat de nieuwe milieuvergunning, die er volgend jaar moet komen, rekening houdt met de volksgezondheid en het leefmilieu van de buurtbewoners.

In april kwam BBL naar buiten met een studie die de impact van de luchthaven in Zaventem op de gezondheid van de omwonenden in kaart bracht. Ruim 100.000 mensen bleken ernstig verstoord te worden in hun slaap, en 50.000 mensen bleken een sterk verhoogd risico te lopen op hart- en vaatziekten. De maatschappelijke kost van de geluidsoverlast bedraagt volgens de studie meer dan 1 miljard euro.

Ook op het vlak van leefmilieu zijn er effecten. Volgens BBL stoten de vliegtuigen die vanop Brussels Airport vertrekken meer stikstofoxiden uit dan alle bedrijven in de Antwerpse haven samen, en meer broeikasgassen dan wat vrijkomt bij de verwarming van een miljoen huishoudens.

Volgend jaar loopt de milieuvergunning van de luchthaven af en moet Brussels Airport een nieuwe bekomen. Burgerbewegingen als Burgerforum Luchthavenregio, Belgische Unie Tegen Vliegtuighinder en Bruxelles Air Libre willen met de betoging druk zetten op de politiek om in de nieuwe vergunning de impact op gezondheid en milieu te beperken.

Met hoofdkussen

"Onze politici hebben de luchthavenuitbater de voorbije jaren systematisch de hand boven het hoofd gehouden", zegt Jos Jonckers van het Burgerforum Luchthavenregio. "Enkel door de groei van de luchthaven te beperken, kunnen we het evenwicht tussen economie, ecologie en gezondheid herstellen."

De betoging op 12 november start 's middags aan het station van Zaventem en trekt naar de ingang van de luchthaven. Aan deelnemers wordt gevraagd een hoofdkussen mee te nemen, want er zal een 'sleep-in' worden georganiseerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Brussels Airport , Bond Beter Leefmilieu , Brussels Airport geluidsoverlast

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni