Miniatuur van driemaster ontdekkingsreiziger Cook ingehuldigd in Mini-Europa

© Belga
02/08/2023

Onder het oog van de directeur van Mini-Europa Thierry Meeus is woensdagochtend in het miniatuurpark in Brussel een miniatuur van de HMS Endeavour ingehuldigd. De historische driemaster werd gemaakt door Ivan Liénard, een gepensioneerde man die meer dan duizend uren nodig had om de Endeavour te 3D-printen en in elkaar te steken.

Het schaalmodel is ruim 1,70 meter lang en 1,70 meter hoog. Liénard begon aan het project in 2021. Op basis van tekeningen en bouwplannen van de HMS Endeavour van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook werden duizenden onderdelen zorgvuldig in 3D-geprint en met veel geduld in elkaar gestoken. In totaal nam de bouw van het miniatuurmodel ruim anderhalf jaar in beslag.

De directeur van Mini-Europa, Thierry Meeus, is tevreden met de schenking van Liénard. "We zijn trots om dit schip voortaan aan onze bezoekers te kunnen tonen. Allereerst is het absoluut één van de mooiste miniatuurreproducties in ons park. Bovendien vertegenwoordigt de Endeavour een belangrijke episode uit de Europese geschiedenis. Tijdens zijn ontdekkingsreizen bracht James Cook Nieuw-Zeeland en Australië in kaart, waardoor hij niet alleen een pak kennis over deze landen naar Europa meebracht, maar ook de deur verder opende naar de kolonisatie van deze landen. De impact hiervan is tot op vandaag merkbaar."

Zo vertrok de HMS Endeavour in 1769 vanuit Plymouth over Madeira en Rio de Janeiro naar Kaap Hoorn, Tahiti, Frans-Polynesië, Nieuw-Zeeland en Australië. In 1771 kwam het schip terug aan in Engeland. De HMS Endeavour werd kortstondig ingezet gedurende de Amerikaanse Revolutie, dit voor het Engelse troepentransport naar de opstandige Nieuwe Wereld. Uiteindelijk werd het schip gedurende de revolutie opzettelijk tot zinken gebracht voor de blokkade van Narragansett Bay in Rhode Island in 1778.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Mini-Europa , HMS Endeavour , Ivan Liénard

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni