Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) na het overleg met burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS)

Minister Verlinden wijst voorlopig niemand met de vinger

© Belga
11/11/2022

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil geen overhaaste conclusies trekken na de aanval op een politiepatrouille in Schaarbeek, waarbij een politieagent om het leven is gekomen. "We moeten het onderzoek afwachten om alle feiten precies in kaart te brengen", zei ze vrijdagmiddag in het Journaal (Eén).

De dader, een ex-gedetineerde die veroordeeld was voor diefstallen en op de lijst van het OCAD stond, had zich eerder donderdag aangeboden bij de politie, waar hij over haat tegenover de politie sprak. Hij vroeg ook psychologische begeleiding en werd vervolgens door de politie naar de psychiatrische afdeling van het Saint-Lucziekenhuis gebracht. Enkele uren later heeft hij het ziekenhuis verlaten.

"Ik denk dat we er van uit moeten gaan dat iedereen die bij dit verloop betrokken is beslissingen heeft genomen in eer en geweten op basis van de beschikbare informatie. Niemand heeft deze dramatisch afloop gewild", zei Verlinden. "We moeten kijken of die belissingen correct geweest zijn en wat we beter kunnen doen, maar het is te vroeg om beschuldigingen te uiten ten aanzien van de ene of de andere die betrokken is geweest bij deze besluitvorming", aldus de minister.

Oppositiepartij N-VA vraagt intussen dat minister Verlinden en haar collega van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) in de Kamer uitleg geven over de zaak. "Dit blijkt niet zomaar een dramatisch incident te zijn. Er zijn al heel wat elementen gekend die ernstige vragen oproepen. De bevoegde ministers moeten zo snel mogelijk duidelijkheid geven wat er daar precies is gebeurd en hoe het zover kon komen. Als blijkt dat Justitie en Binnenlandse Zaken in deze zaak fouten gemaakt hebben, dan moeten zij hun verantwoordelijkheid opnemen", zeggen de N-VA Kamerleden Yngvild Ingels en Koen Metsu.

Steekpartij Schaarbeek

Donderdagavond is een politieagent overleden na een mesaanval in Schaarbeek. Een tweede agent geraakte gewond, de dader werd neergeschoten. Het parket heeft een terreuronderzoek geopend.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni