Ministers Jambon en Geens brengen hulde aan overleden politieagenten

© Photonews
| Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA, links) en Justitieminister Koen Geens (CD&V) onthulden een herdenkingsplaat.

De ministers van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en van Justitie Koen Geens (CD&V) hebben vrijdag samen met de federale en lokale politie en familieleden een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de politiemannen en -vrouwen die overleden tijdens hun dienst. Het is dag op dag 20 jaar geleden dat de wet op de geïntegreerde politie werd goedgekeurd.

Om de politieagenten te eren werd aan de achterkant van het hoofdkwartier van de federale politie in de Brusselse Koningsstraat een herdenkingsplaat onthuld door ministers Jambon en Geens. Verschillende familieleden van agenten die doorheen de jaren overleden zijn, woonden de ceremonie ook bij. Voor hun was het belangrijk om naasten te blijven herinneren.

"Er is veel solidariteit bij het overlijden, maar daarna komt er toch een leegte. Het is het fijn om samen te herdenken. Mijn man had dit ook geapprecieerd," vertelt de echtgenote van de in 2009 overleden politieman Georges Hautier. In de toespraken van de afgevaardigden van de federale en lokale politie werd duidelijk dat ze steeds minder respect voelen voor het politieambt.

Ondanks het toenemend geweld tegen politie blijven ze overtuigd dat ze elke dag de straat op moeten om de burgers te dienen.

"Van de onderwijzer tot de politieman, de militair en zelfs de politicus. Al is het nooit gemakkelijk geweest om politieagent te zijn. Gezag wordt minder evident aanvaard en moet meer verdiend worden dan vroeger. Dat begint bij een hele cultuur en ook een mediacultuur," vertelt minister Geens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?