MIVB plaatst komende jaren 21 nieuwe openbare toiletten

Bovenop de 36 bestaande openbare toiletten aan de haltes van de MIVB, zullen er de komende drie jaar 19 nieuwe geplaatst worden. Negen daarvan volgen het komende jaar 2021. Al deze nieuwe wc's zullen geschikt zijn voor vrouwen en rolstoelgebruikers.

De zoektocht naar een publiek toilet in Brussel kan soms lang duren. Heel lang zelfs. Vooral als vrouw lijkt het een schier onmogelijke opgave. In de stad Brussel bijvoorbeeld zijn er 53 toiletten toegankelijk, waarvan 37 urinoirs. Er resten dus slechts 16 wc's op het grondgebied van de hoofdstad die ook voor vrouwen toegankelijk zijn.

Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) is zich bewust van het probleem. Het bovengronds netwerk van de MIVB - over het hele Brussels Gewest dus - beschikt over 36 openbare toiletten, die verspreid zijn over meer dan 2.000 bus- en tramhaltes. Daarvan zijn er slechts 22 toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit.

In 2021 worden negen nieuwe installaties geplaatst, gevolgd door nog eens tien bovengrondse toiletten in 2022 en 2023. De veertien bestaande toiletten die nog geschikt zijn voor rolstoelgebruikers worden bovendien vervangen, aldus Van den Brandt in de krant La Dernière Heure.

Wat de metrostations betreft, zijn er drie (Merode, Beurs en De Brouckère) uitgerust met in totaal zeven openbare toiletten. Twee nieuwe wc's zijn op komst in het station van Roodebeek, wat het totaal aan geplande installaties op 21 brengt. Het kabinet van Van den Brandt is bezig een inventaris op te maken van alle publieke wc's in het hele Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?