Moeder bevalt zonder medische hulp in Erasmusziekenhuis

Het Erasmusziekenhuis in Anderlecht

Een Brusselse vrouw is twee weken geleden in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht zonder medische hulp bevallen van haar tweede kind. Terwijl ze wachtte op een epidurale verdoving zag de baby het levenslicht. Haar echtgenoot Omar riep tevergeefs om hulp, maar moest zijn zoon zelf opvangen. "De verpleegsters stonden te kletsen in de koffiekamer."

Dat schrijft de krant La Capitale dinsdag.

Sarah Laaroussi Laalami (27) en haar echtgenoot Omar Sebbata (33) kwamen twee weken geleden binnen in de kraamafdeling van het Erasmusziekenhuis in Anderlecht. Al snel kwam een verpleegster bloed nemen voor een eventuele epidurale verdoving. "Een kwartier later is het échte werk begonnen", getuigt Omar. "Sarah kreeg om de vijf minuten weeën, dus riepen we om een verpleegster.”

Een verpleegster kwam de bevalkamer binnen, maar vroeg om wat geduld in afwachting van het bloedonderzoek. De weeën van Sarah werden heviger, maar ook op een tweede verzoek van Omar ging de verpleegkundige niet in. Sarah moest nog even wachten voor ze een epidurale kon krijgen, maar voor ze het goed en wel besefte was ze aan het bevallen zonder medische assistentie.

Schadevergoeding

"Ik heb het baby’tje zelf opgevangen. Als ik er niet was geweest, was hij op de grond gevallen", zegt Omar, die de hele tijd op de knop drukte om de verpleegsters op te roepen. Pas een kwartier na de bevalling kwam een verpleegkundige binnen. Ze verontschuldigde zich en vroeg aan Omar of hij de navelstreng wou doorknippen. De vader wou in woede uitbarsten, maar was nog in shock.

Een tijdje later zou een andere verpleegster haar beklag hebben gedaan over de afdeling. "Volgens haar leken het toestanden uit Bagdad. Zo erg is het gesteld met die materniteit. Ik ga nooit meer naar dat ziekenhuis", aldus Omar, die een schadevergoeding zal eisen. "De vroedvrouwen en verpleegsters waren aan het kletsen in de koffiekamer op het moment van de bevalling van onze zoon Samy."

Voorschriften volgen

Het Erasmusziekenhuis betreurt de traumatische ervaring van het ouderpaar. "We hebben alles in het werk gesteld om snel de pijn te kunnen verlichten. Maar voor een epidurale moeten we bepaalde procedures volgen, zoals een bloedonderzoek. Tijdens het wachten op de resultaten daarvan, is de vrouw bevallen”, bevestigt Elise Dubuisson van het Erasmusziekenhuis.

Volgens de woordvoerder kon niemand voorspellen dat de bevalling zo plots zou gebeuren. "Bepaalde scenario’s kunnen niet voorzien worden", aldus Dubuisson. Het ziekenhuis heeft de jonge ouders ook al zijn excuses aangeboden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?