Moeders voeren actie tegen straffeloosheid onbetaalde alimentatie

© PhotoNews
| De groep geeft aan dat de juridische laksheid eenoudergezinnen in afzondering en in zeer precaire situatie brengt.

De dag na moederdag betoogden ongeveer twintig moeders voor het gerechtsgebouw in Brussel, om de straffeloosheid voor onbetaalde alimentatie aan te klagen.

De samenkomst heette 'Moeders alleen, een verborgen realiteit' en het collectief koos de naam 'Mères en Colère’. De aanwezige vrouwen droegen borden met berichten zoals "Abandon de famille: Tolerance Zero" of "Pensions zijn geen optie".

De actievoerders getuigden over hun situatie. Ze klagen bijvoorbeeld over gerechtelijke uitspraken in hun voordeel over de betaling van alimentatie, maar hun onmogelijkheid om het geld terug te vorderen.

De ‘woedende moeders’ gaven ook aan dat deze juridische procedures over het algemeen financiëel zeer zwaar waren.

Nultolerantie


In het algemeen geeft de groep aan dat de juridische laksheid eenoudergezinnen, met name alleenstaande moeders, in afzondering en in zeer precaire situatie brengt.

"Deze onbetaalde allimentatie leidt tot verlating, niet alleen economische achterlating maar ook fysieke achterlating door vaders," zei Samira Laassiba, woordvoerster van de groep. "Ze zien hun kinderen niet meer, het is vandaag voordeliger voor vaders om te doen alsof ze dood zijn".

De groep vindt dat moeders weinig aandacht krijgen van justitie. "We moeten altijd bewijzen dat de vader de kinderen in de steek heeft gelaten en dit zijn zeer dure procedures", vervolgt Samira Laassiba. "De wet bepaalt dat als de vader het kind in de steek laat, hij gestraft zal worden, maar in de praktijk gebeurt er niets."

De groep vraagt ​​justitie om een nultolerantiebeleid toe te passen voor het niet betalen van alimentatie en kinderverlating.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?