Moeizame zoektocht naar identiteit slachtoffers

Het zal nog een hele tijd duren eer er betrouwbare cijfers over het exacte aantal slachtoffers kunnen gegeven worden. Verschillende gewonden zijn er zwaar aan toe. Bovendien verloopt de identificatie erg moeilijk. Woensdagochtend werden nog slachtoffers geborgen aan metrostation Maalbeek.

Waar dinsdagavond nog sprake was van 34 dodelijke slachtoffers, heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) het woensdagochtend over 31 mensen die overleden zijn. Het gaat om personen waarvan het overlijden 100 procent zeker is, verduidelijkt het kabinet.

Zeer waarschijnlijk zal het cijfer nog oplopen. Bij de bijna 260 gewonden vechten verschillende mensen voor hun leven. Door de ravage van de explosies verloopt de identificatie ook erg moeilijk. "Sommige mensen worden in slaap gehouden of zijn op intensieve, of ze hebben zeer zware verwondingen. Er zijn ook mensen waarvan men vermoedt dat ze slachtoffer zijn, maar waarvan nog geen fysiek bewijs gevonden is", aldus De Block.

Extra moeilijkheid is dat het om slachtoffers uit erg veel landen gaat. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft indicaties van minstens veertig nationaliteiten en blijft met zijn diensten in contact met de verschillende ambassades. Een van de eerste geïdentificeerde slachtoffers is een Peruviaanse vrouw, Adelma Tapia Ruiz. Zij liet het leven in Zaventem, waar ze een vlucht naar New York zou nemen. Haar Belgische man en hun 4-jarige tweelingsdochters zijn ongedeerd. 

Eerste zorg is de toestand van de slachtoffers, onderstreepte De Block nog. "De patiënt primeert, pas daarna volgt de identificatie", aldus de huisarts-minister, die beklemtoont dat eerst de familie zal worden ingelicht. "Het is afwachten en de patiënt laten primeren om zo goed mogelijk te zorgen voor de overlevingskansen."

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?