Moet Kinepolis weg van de Heizel?

Mogelijk moet Kinepolis Brussel opkrassen. De vzw Tentoonstellingspark Brussel wil de concessie van het bioscoopcomplex laten intrekken. Die loopt nog tot 2025, maar de eigenaar van de Heizelvlakte beschuldigt Kinepolis van ongeoorloofde concurrentie. De vzw heeft de bioscoopgigant nu gedagvaard.

De stad Brussel beheert de Heizelvlakte via de vzw Tentoonstellingspark van Brussel. Die vindt het niet kunnen dat Kinepolis regelmatig allerlei commerciële evenementen organiseert die niet rechtstreeks verband houden met de uitbating van een bioscoop. Dat maakte Kinepolis bekend bij de voorstelling van de jaarcijfers. De bioscoopgroep is gedagvaard voor de rechtbank van koophandel. Mogelijk moet een schadevergoeding betaald worden. In het ergste geval dreigt een verhuis.

"Wij hebben Kinepolis sinds 1988 een vergunning gegeven voor de uitbating van een cinema maar we merken dat ze ook andere activiteiten organiseren die niet in het contract vermeld staan," zegt woordvoerder Didier Demaeght in Het Laatste Nieuws.

"De evenementen zijn bovendien nefast voor ons als eigenaar. Tijdens de doortocht van de Ronde van Frankrijk organiseerde Kinepolis bij voorbeeld een walking diner. Daarvoor werden enkele filmzalen ingenomen en vertoningen geschrapt. Aangezien wij een percentage krijgen per verkocht ticket, verloren we dus inkomsten. Tijdens het Autosalon organiseerden ze een evenement voor Mercedes waardoor de inkomsten naar Kinepolis gingen en niet naar het Autosalon. Hoe zouden zij reageren als wij plots een bioscoopzaal zouden oprichten in één van onze tentoonstellingspaleizen."

Kinepolis verwerpt de aanklacht. Het wijst erop dat de concessieovereenkomst geen enkele concurrentieclausule bevat en volledig conform is met de uitbating van een modern bioscoopcomplex. "Er staat nergens in het contract dat wij geen evenementen mogen organiseren," zegt CEO Eddy Duquenne in de krant. "Wij hebben ons altijd op dezelfde manier gedragen dus ik zie niet wat het probleem is. Ze hebben ons gedagvaard maar wij zijn in ons volste recht. Ik vrees geen gedwongen vertrek."

De groep Kinepolis maakte in 2010 meer dan 28 miljoen euro winst. Het bezoekersaantal liep terug met 3 procent maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door onder meer hogere ticketprijzen en een betere verkoop van snoepgoed.

Kinepolis is niet de enige attractie die mogelijk moet verdwijnen op de Heizelvlakte. Ook de toekomst van onder meer het zwembad Oceade en Mini-Europa oogt onzeker. Zij zouden moeten wijken voor het zogenaamde Neo-project. Dat voorziet onder meer een nieuw winkelcentrum, een groot congrescentrum en mogelijk een nieuw multifunctioneel stadion op de Heizel.

Heizel

De Heizelvlakte zal de volgende jaren ingrijpend veranderen. Alle onze berichtgeving over een van Brussels grootste stedenbouwkundige uitdagingen vindt u hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Anima: het kleurrijkste filmfestival van Brussel
  • Arlo Parks: the voice of a generation
  • Walking: Holding
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement