| Michel De Herde, Schepen voor Franstalig onderwijs in Schaarbeek

Mogelijk nieuwe klacht in zedenzaak tegen Schaarbeeks schepen Michel De Herde

Bram Van Renterghem, JDK
28/09/2022

Schaarbeeks schepen Michel De Herde (Défi) laat weten dat hij op aanraden van de dokter en familie rust neemt, nu hij opnieuw in opspraak komt. Een ex-studente zou vorige week klacht hebben ingediend tegen hem, voor het aanzetten van een minderjarige tot ontucht en aanranding. In mei diende schepen Sihame Haddioui (Ecolo) ook al klacht in tegen hem, wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De nieuwe klacht werd ingediend in de nacht van donderdag op vrijdag, schrijft La Dernière Heure. Het gaat om een oud-leerlinge, die toen op een Schaarbeekse school zat. De klacht gaat over 'het aanzetten tot ontucht van een minderjarige' en 'aanranding.'

Ontucht gaat over 'verboden seksuele handelingen', rekening houdend met de leeftijd van de persoon.

Eerder deze zomer legde een vrouw een verklaring af waarin stond dat ze, toen ze nog school liep in Schaarbeek, ook werd lastiggevallen door De Herde. Tot een klacht kwam het toen niet.

Of het gaat om dezelfde vrouw is voorlopig onduidelijk. Het parket van Brussel geeft op dit moment geen commentaar. RTBF zou wel het proces-verbaal hebben kunnen inzien, dat in de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene is opgemaakt.

'Niet op de hoogte'

Dat de klacht er nu toch komt, is omdat de oud-leerlinge nieuw leed wil vermijden. "Ik heb geprobeerd om te leren leven met de feiten, maar ik heb uiteindelijk beslist om klacht in te dienen, zodat hetzelfde niet nog eens andere mensen zou overkomen", zegt ze aan La DH.

Michel De Herde en zijn advocate laten via een bericht aan onze redactie weten dat ze tot op vandaag nog geen gerechtelijke of politiedagvaarding hebben ontvangen en dus niet op de hoogte zijn van de klacht. Die laatste betreurt het dat ze deze mogelijke klacht moeten vernemen via de pers. In datzelfde bericht benadrukt De Herde dat hij "de feiten die hem door de pers ter ore zijn gekomen niet erkent".

"Mijn cliënt wacht trouwens nog altijd op een verhoor in verband met de eerste zaak", zegt zijn advocate. Ze wijst ook op het vermoeden van onschuld.

Eerste klacht

In mei beschuldigde schepen Sihame Haddioui (Ecolo) haar collega-schepen Michel De Herde (Défi) van grensoverschrijdend gedrag. De Herde zou seksuele toespelingen hebben gemaakt en over haar dijen hebben gewreven, maar hij ontkent.

Schaarbeeks titelvoerend burgemeester Bernard Clerfayt (Défi), die tegelijk minister is in de Brusselse regering, heeft toen gezegd dat een nieuwe klacht 'de zaak zou veranderen.' Wat dit nu precies betekent voor het mandaat van De Herde, is onduidelijk. Hij weigerde eerder een stap opzij te zetten.

Indien de nieuwe klacht bevestigd wordt, zal schepen De Herde zich moeten verantwoorden voor de instanties van Défi. De partij benadrukt de vrouwen die verklaringen hebben afgelegd 'zeer ernstig' te nemen. "Indien het parket het bestaan van de tweede klacht bevestigt, en gezien er twee klachten zijn, zal Michel De Herde gehoord worden door de bevoegde interne instantie, het comité van wijzen," klinkt het bij Défi.

"Dat zal gebeuren in respect met het vermoeden van onschuld. We hebben volledig vertrouwen in het gerecht, de enige instantie die dergelijke feiten ten gronde kan behandelen, en we hopen dat de betrokkene snel door het parket zal worden gehoord."

Gezondheid

In samenspraak met familie en op aanraden van zijn dokter zal schepen De Herde zich minstens acht dagen onttrekken van deze storm en rust nemen. De burgemeester van Schaarbeek werd hierover al ingelicht. Binnen de door zijn arts bepaalde grenzen verzekert hij wel zijn aanwezigheid in vergaderingen waarvoor hij verkozen werd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni