Een vrouw met mondmasker aan de Apple-flagshipstore aan de Guldenvlieslaan

Mogelijk nieuwe lockdown: wat verandert er voor de Brusselaar?

EDB
© BRUZZ
30/10/2020

Het lijkt onafwendbaar: België maakt zich op voor een nieuwe lockdown. Het Overlegcomité bespreekt vrijdagmiddag nieuwe maatregelen. Welke maatregelen liggen op tafel, en wat verandert er voor de Brusselaar?

Het overleg was eerder al voorzien, officieel om onder meer de sluiting van de horeca te evalueren. Het lijkt er echter op dat nieuwe verstrengingen hoe langer hoe minder uitgesloten zijn. Wat ligt er zoal op tafel?

Het Overlegcomité zal in de eerste plaats naar de sociale contacten kijken. Tot op vandaag is het toegestaan om vier mensen van buiten de bubbel te ontvangen. Mogelijk verandert dat na vandaag en wordt het bezoek thuis beperkt tot nog één contact.

Ook de niet-essentiële verplaatsingen liggen onder de loep. Over een volledig verbod, zoals tijdens de eerste lockdown, bestaat geen consensus. Een andere optie is om niet-essentiële winkels te sluiten, maar de Vlaamse en federale regering lijken niet geneigd daarop in te gaan.

Daarnaast wordt ook geadviseerd om ‘contactberoepen’, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, opnieuw te sluiten. Een aantal onder hen liet aan BRUZZ al weten dat een nieuwe sluiting weleens de doodsteek voor hun onderneming zou kunnen betekenen.

Regels handhaven

Wat wellicht wel al duidelijk is, is dat bedrijven niet zullen moeten sluiten. Ook de scholen zouden in principe na 11 november opnieuw openen. Afstandsonderwijs zou daar wel een rol in spelen.

Tot slot zou er strenger worden toegekeken op de handhaving van de regels. We kunnen immers nog zoveel maatregelen treffen als we willen: als ze niet gevolgd worden, halen ze niets uit. Dat zegt ook Vincent Janssen, voorzitter van de Brusselse huisartsenkring.

“In Brussel is het vaak de oefening om ervoor te zorgen dat de maatregelen toegepast worden. Ik heb begrip voor het probleem, maar we moeten de regels proberen handhaven, en inzetten op de sensibilisering van de mensen.”

“Het is natuurlijk aan de virologen om te bepalen of de huidige regels onvoldoende zijn. Door lineaire maatregelen te nemen, worden de mensen die de regels goed volgen, een beetje ontmoedigd. Maar omdat niet iedereen zich achter de huidige regels schaart, zullen wellicht extra maatregelen nodig zijn", aldus Janssen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, lockdown, vincent janssen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni