Mohamed Abdeslam mogelijk getipt door ex-vriendin

© PhotoNews
| Nathalie Gallant, de advocate van Mohamed Abdeslam, verklaarde afgelopen weekend dat haar cliënt elke betrokkenheid ontkent.

Mohamed Abdeslam, broer van terreurverdachte Salah, zou via een ex-vriendin te weten zijn gekomen waar en wanneer er vanuit Molenbeek gemeentegeld wordt overgebracht naar de bank. De broer van terreurverdachte Salah was mogelijk betrokken bij een gewapende overval op een geldtransport, maar hij blijft elke betrokkenheid ontkennen.

Op 23 januari werd een geldtransport van de gemeente Molenbeek overvallen. De vrouw die toen het gemeentegeld naar de bank moest overbrengen, zou een ex-vriendin zijn geweest van Mohamed Abdeslam, de oudere broer van terreurverdachte Salah. Het gaat om N.D. die lange tijd samen met Abdeslam werkzaam was op de dienst gemeentefinanciën. De 31-jarige Abdeslam werd daar vorig jaar ontslagen, maar de twee bleven in contact met elkaar.

Zwarte gordel

De politie opende een onderzoek en kon daarbij snel vier verdachten oppakken. Maar enkel Abdeslam zelf en zijn kompaan B. blijven voorlopig aangehouden. Welke rol N.D. gespeeld heeft bij de overval, is voorlopig niet duidelijk. Het is niet uitgesloten dat zij in gesprekken met Abdeslam te loslippig is geweest over haar werkzaamheden. Op die manier zou die perfect op de hoogte zijn geweest waar en wanneer de transporten plaatsvinden.

In La Dernière Heure en Het Laatste Nieuws wordt zelfs gesuggereerd dat N.D. mee bij de overval betrokken zou zijn geweest. De vrouw beschikt namelijk over een zwarte gordel in het judo, maar op camerabeelden is te zien dat zij zich niet verzette tegen haar overvallers. Die gingen uiteindelijk aan de haal met 68.000 euro. Overigens werd de buit nog niet door de politie teruggevonden.

Abdeslam ontkent

Ondertussen schuift Abdeslam de schuld van zich af, zo verklaarde zijn advocate Nathalie Gallant afgelopen weekend. Hij geeft toe dat hij weet had van de geldtransporten die zijn vriendin N.D. uitvoerde, maar nooit aan een overval heeft gedacht.

Hij zegt ‘domweg’ zijn mond voorbij te hebben gepraat tegen zijn vriend B., die volgens hem verantwoordelijk is voor de overval. Toch worden ze beiden in verdenking gesteld van bendevorming met diefstal en geweld en verschijnen ze woensdag voor de raadkamer.

Intern onderzoek

Dat de gemeente Molenbeek voor zulke grote sommen geld geen betere veiligheidsmaatregelen neemt, liet de voorbije week heel wat stof opwaaien. Mustapha Er, woordvoerder van burgemeester Schepmans (MR), laat aan BRUZZ weten ‘dat er momenteel een intern onderzoek loopt dat moet nagaan hoe deze transporten in de toekomst veiliger kunnen verlopen’.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?