22/03

Molenbeek brengt hulde aan slachtoffers 22 maart

© Moustapha Zoufri

Een jaar na de aanslagen zal woensdag in het hele land hulde worden gebracht aan de slachtoffers, ook in Molenbeek. Driehonderd lagereschoolkinderen zullen op het Gemeenteplein trommelen in het kader van Trommels voor de Vrede. Er komt ook een moment van stilte, en 's avonds een interreligieus concert. 

"We weten dat de bevolking van de Gemeente Sint-Jans-Molenbeek in het bijzonder door deze gebeurtenissen werd getroffen", schrijft de gemeente in een persbericht. "Daarom hebben haar inwoners erop gestaan om zich ter gelegenheid van deze verjaardag te mobiliseren, met de medewerking van de gemeente, de scholen en verschillende verenigingenop het grondgebied van de gemeente."

De herdenkingen beginnen woensdagochtend vanaf 9.30 uur op de Gemeenteplaats, waar driehonderd leerlingen van de lage scholen aanwezig zullen zijn in het kader van het project “Trommels voor de Vrede”. De leerlingen verzamelen tijdens dit symbolische evenement samen met hun begeleiders om al roffelend op trommels, tamboerijnen of zelfgemaakte instrumenten hun vredesboodschap uit te dragen. Die dag bestaat al jaren, en vindt gewoonlijk elk jaar op 21 maart plaats, maar voor één keer dus een dag later.

Ze zullen trommelen aan de 'Vlam van de Hoop', het kunstwerk dat door de artiest Moustapha Zoufri werd gemaakt ter ere aan de slachtoffers van Parijs en Brussel.

Stoet naar Beursplein
Om 14 uur verzamelt de bevolking aan de Sint-Jan-de-Doperkerk en op de Gemeenteplaats voor een moment van stilte. Daarna zullen de Molenbekenaren vanaf 15 uur naar het Beursplein trekken, waar de nationale plechtigheid van hulde aan de slachtoffers is voorzien.

‘s Avonds vanaf 20 uur is er een interreligieus concert voorzien in de Sint Jan-de-Doper kerk. Georganiseerd door de vzw Foyer met de steun van burgemeester Françoise Schepmans (MR), zal het publiek naar vier groepen van verschillende filosofische, culturele en religieuze stromen kunnen luisteren. Op het programma, het kwartet Voces Desuper, de marokkaanse soufivorming Al Wassîla en de koorzangeressen van de groepen Rayan en Voci di Molenbeek, respectievelijk samengesteld uit vrouwen van buurthuizen Centrum West en het Huis van de Vrouwen.

Wie naar het concert wil, belt best om plaatsen te reserveren, via het telefoonnummer 02 / 411.74.95.

Een jaar later

Op 22 maart liggen de aanslagen op de luchthaven en in metrostation Maalbeek een jaar achter ons. Hoe is de stad ondertussen veranderd? Wat maken de nabestaanden door? En wat zijn de sleutels om uit de huidige crisis te raken? Het zijn maar enkele vragen waarop we in ons dossier "Een jaar later" een antwoord proberen te geven.  Lees hier het volledige overzicht van hoe BRUZZ de aanslagen herdenkt.  
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?