In Molenbeek is het gemiddeld 14 jaar wachten op een sociale woning

Laurent Mutambayi
© N-VA
| Laurent Mutambayi (N-VA), gemeenteraadslid in Molenbeek
© N-VA
| Laurent Mutambayi (N-VA), gemeenteraadslid in Molenbeek

Gemeenteraadslid Laurent Mutambayi (N-VA) uit Sint-Jans-Molenbeek heeft via een schriftelijke vraag aan het College van Burgemeester en Schepenen opgevraagd wat de procedure en de wachttijd bedraagt om een sociale huurwoning te kunnen betrekken in Sint-Jans-Molenbeek. Uit het antwoord is gebleken dat de gemiddelde wachttijd 14,75 jaar bedraagt. Tegelijkertijd worden er weinig nieuwe sociale woningen gebouwd.

In Sint-Jans-Molenbeek moeten gezinnen die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning gemiddeld 14 jaar wachten. Gemeenteraadslid Laurent Mutambayi (N-VA), die de cijfers opvroeg, klaagt de werkwijze van de gemeente aan. "Het is schrijnend om te zien dat de meest kwetsbare mensen uit de maatschappij zo lang moeten wachten op een huurwoning."

"Al decennia lang zwaaien de PS en de MR de plak in Molenbeek. Hun asociaal beleid heeft tot deze wantoestanden geleid. Ik vraag dan ook dat het huidig bestuur dringend werk maakt van een noodplan om meer sociale woningen te creëren zodat de wachttijden kunnen gereduceerd worden."

Weinig nieuwe woningen

Uit de schriftelijke vraag blijkt tevens dat in 2018, 2019, 2020 en 2021 in totaal vier nieuwe sociale verhuurwoningen bijgekomen zijn in Sint-Jans-Molenbeek. "Gemiddeld een per jaar," aldus de N-VA'er. "Dat is veel te weinig. Het is duidelijk dat sociale huisvesting voor de huidige bestuursploeg geen prioriteit is."

"We creëren er jaarlijks woningen bij, dat dan doen zowel de dienst Logemenet Molenbeekois als de gemeente zelf, " reageert schepen Olivier Mahy (MR). Deze worden gefinancieerd door wijkcontracten en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM).

Logement Molenbeekois

Het klopt dat er de afgelopen jaren niet zoveel gemeentelijke woningen zijn bijgekomen, voegt schepen Openbare Werken Jef Van Damme (one.brussels - Voortuit) toe. "Dat komt omdat het gros van de sociale woningen wordt gerenoveerd en gebouwd door Logement Molenbeekois, en die zijn niet opgenomen in het overzicht."

De komende jaren worden er op verschillende plaatsen nieuwe woningen bijgebouwd, waaronder sociale woningen. Zo komen er bijvoorbeeld in de Heyvaertwijk 37 nieuwe sociale woningen door de gemeente.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?