Reportage

Molenbeek verrast door filmploeg: 'Ze spraken over actiefilm, niet over aanslagen’

Felien Dekorte
© BRUZZ
08/09/2021
© BRUZZ | Het gemeenteplein in Molenbeek werd maandag deels afgesloten door een Franse filmploeg.

In het centrum van Molenbeek zette maandag een Franse filmploeg enkele plekken af om er beelden te maken voor een film over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Tot grote verbazing van sommige buurtbewoners, die niet helemaal op de hoogte waren. “Het is gewoon degoutant.”

Met de film ‘Novembre’ wil de Franse regisseur Cédric Jimenez “een duik nemen in het hart van het anti-terrorisme tijdens de klopjacht na de aanslagen van 13 november”, schrijft La Capitale. Daarvoor blijkt een tussenstop in Molenbeek, waar verdachte Salah Abdeslam heeft gewoond, noodzakelijk.

Vooral de castnamen trokken al de aandacht: Jean Dujardin, Sandrine Kiberlain, Jérémie Renier, Anaïs Demoustier en Sofian Khammes zullen op het scherm te zien zijn.

Dinsdagnamiddag is de filmploeg alweer verdwenen en zijn de zon én de rust teruggekeerd, maar een gevoel van onbehagen zindert nog na bij heel wat Molenbekenaars. “Veel buurtbewoners waren er echt niet mee opgezet," vertelt een gemeentemedewerker. “En dat begrijp ik wel. Hun kinderen groeien hier op en gaan hier naar school, ze willen niet dat het imago van hun thuishaven nog meer deuken krijgt.”

Vooroordelen

Volgens de gemeentemedewerker was de filmploeg de hele dag lang in de weer: “In de ochtend begonnen ze op het Gemeenteplein, waar de familie van Abdeslam woonde. Daar hebben ze de Pradostraat afgezet; de handelaars hadden er toestemming voor gegeven. Pas rond een uur of drie in de namiddag waren ze er klaar, en trokken ze naar het Sint-Jan-Baptistvoorplein, tot zes uur ‘s avonds.”

Twee vrouwen die vlakbij Graaf van Vlaanderen wonen wisten van niets. “Ik zag een video passeren op sociale media!” roept de dochter van een van hen. De gemeentemedewerker had als taak om flyers uit te delen bij bewoners. “Maar dat gebeurde enkel op de plekken waar echt gefilmd werd. En daarbij: die flyers repten met geen woord over de aanslagen van Parijs.” Daar is over nagedacht, vermoedt hij. “Wellicht hadden ze schrik dat mensen zouden protesteren. En dat zou waarschijnlijk ook gebeurd zijn.”

pradostraat molenbeek
© BRUZZ | De handelaars van de Pradostraat gaven toestemming voor het filmen, maar wisten toen niet over wat voor film het ging.

Zelfs de eigenaars van de handelszaken in de Pradostraat, die toestemming gaven om hun panden te filmen, kregen niet het volledige verhaal te horen. “Nochtans was dat het eerste wat ik de organisatoren vroeg”, vertelt de baas van de schoenenwinkel op de hoek. “Veel van mijn klanten zijn moslim, en ik weet dat zij de eersten zullen zijn die zo’n film zouden bekijken en mijn winkel zouden herkennen. Maar de makers ontkenden in alle talen. Toen ik zag dat de acteurs kostuums droegen van de federale politie, begreep ik wat er gaande was.”

Zijn overbuur haalt zijn schouders op. “Het is gewoon een business voor hen, ze verdienen er veel geld mee. Maar het échte verhaal van deze buurt, snappen of kennen ze niet. Ik zou ze graag eens iets zien maken over de discriminatie en de vooroordelen waarmee we te maken krijgen.” Dat is ook waarom de twee niet graag met de media spreken. “We zijn nog niet vergeten hoe de Franse media hier in 2015 met ons omgingen,” schudt de schoenenverkoper zijn hoofd. “Jij bent de eerste journalist met wie ik sindsdien spreek.”

“We zijn nog niet vergeten hoe de Franse media hier in 2015 met ons omgingen”

Molenbeekse handelaar

Omdat de straat gedurende de hele dag afgezet werd, kregen de handelaars een vergoeding. “Allemaal goed en wel, maar als die film Molenbeek en deze straat opnieuw in een slecht daglicht brengt, dan zijn er ook financiële gevolgen op lange termijn. Wie zal ons daarvoor compenseren?”, vraagt de handelaar zich af. Hij schudt zijn hoofd. “Als ik van in het begin het hele verhaal had gekend, dan had ik gisteren mijn winkel gewoon gesloten.”

Actiefilm

Op het Sint-Jan-Baptistvoorplein klinken dezelfde verhalen. “Ik kwam het via via te weten,” vertelt een oudere man die op het plein van de zon geniet. “Het is gewoon degoutant. Wij willen dat helemaal niet, en we hebben ook niets met die aanslagen te maken.” Een groepje vrouwen verderop kan in eerste instantie nog om het nieuws over de film lachen. “Dat zal Molenbeek weer wat goede publiciteit geven,” knipogen ze. Dat de handelaars slechts een half verhaal kregen, vinden ze minder plezierig. “Hoe durven ze? Dat kan écht niet.”

Dat vindt ook de eigenaar van de kapperszaak op het plein, die de ploeg toestemming gaf om te filmen hoe de politie zijn pand binnenstormt (zie video). “Ze hadden het over een actiefilm, niet over de aanslagen in Parijs.”

Hij deelt de mening van de handelaar: als hij alles had geweten, had hij geweigerd. “Ik hou van deze buurt, ik ben er opgegroeid en mijn zoon ook. Ik dacht: een film, dat kan de buurt wat doen opleven, hoe leuk. Ze hadden ons van het begin de hele waarheid moeten vertellen. Nu is het te laat om er nog iets aan te doen, vrees ik.”

Ook op het Sint-Jan-Baptistvoorplein werden beelden gemaakt voor de Franse film.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni