Molenbeekse kerk wordt publiek uitkijkpunt

Goed nieuws voor liefhebbers van stadsvergezichten. Met de toren van de Sint-Jan de Doperkerk in Molenbeek krijgen die er een boeiend panoramisch uitkijkpunt bij. Sinds de renovatie van de art-decokerk is de toren publiek toegankelijk.

Voorlopig enkel per schriftelijke aanvraag, maar de gemeente wil de toegang commercialiseren.

De Sint-Jan de Doperkerk aan het Sint-Jan-Baptistvoorplein was jarenlang dicht voor renovatie maar is sinds kort opnieuw open. Bovendien is het nu ook mogelijk om de 292 trappen in de toren te betreden. Dat schrijft La Capitale. De trappen leiden tot net onder de windhaan, waar een klein platform op een hoogte van 68 meter een zicht van 360 graden op de stad biedt.

De toegang is gratis maar moet wel op voorhand worden aangevraagd bij de gemeente. "Het is nog een beetje gevaarlijk en dus kan de toren alleen betreden worden onder begeleiding", zegt schepen voor Toerisme Ann Gilles-Goris (CDH) in de krant. Bezoeken zijn mogelijk op weekdagen tussen 15.30 en 18 uur en op zondag tijdens de eredienst. Toestemming vragen kan via paroissesjbaptiste@gmail.com

Postkaarten
Op termijn wil de schepen de toegang beter organiseren en het uitzicht toeristisch uitspelen. "Ik wil binnenkort met alle betrokken partners overleggen over de zichtbaarheid en het toeristisch potentieel van dit monument", klinkt het bij Gilles-Goris, die eerder al een toeristische kaart en postkaarten lanceerde.

De kerk werd in de jaren 1930 gebouwd naar een ontwerp van Joseph Diongre, vooral bekend van het Flageygebouw in Elsene. Binnenkort vinden er twee concerten plaats in het kader van Molenbeek Culturele Hoofdstad.

Meer uitkijkpunten
Molenbeek heeft voortaan dus een eigen uitkijkpunt dat kan wedijveren met andere panoramapunten in Brussel. Het Atomium is waarschijnlijk het bekendste uitkijkpunt en met meer dan 100 meter hoog ook een van de hoogste. Nadelen zijn de prijs (11 euro voor volwassenen) en het feit dat de Heizel relatief ver van het centrum is.

Andere opties zijn de triomfboog van het Jubelpark, toegankelijk via het Legermuseum, het dakterras van het Muziekinstrumentenmuseum of de Basiliek van Koekelberg. Daar kost een kaartje 5 euro. Ook Parking 58 in het centrum heeft een knap uitzicht, net als de Sint-Augustinuskerk op het Hoogte Honderdplein in Vorst. Daar geldt echter ook dat vooraf een aanvraag moet worden ingediend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?