Molenbeekse ontwerpster scoort met jurk Delphine: 'Een boodschap voor alle minderheden'

© Photonews

De jurk die prinses Delphine droeg op de nationale feestdag, is van de hand van de Molenbeekse Siré Kaba. Met haar label Erratum Fashion wil ze de fouten uit het verleden herstellen en het clichébeeld van Afrika corrigeren. Een boodschap die nu ook prinses Delphine uitdraagt. "Ik ben heel fier en zelfs ontroerd", zegt ze. "Dit is een boodschap voor alle minderheden."

Het duurt even voor we ontwerpster Siré Kaba te pakken krijgen maar ze heeft een goed excuus. "Ik ben op vakantie in Sicilië en zat daarnet op een boot", klinkt het blij. Op de achtergrond horen we vrolijke kinderstemmen en ook de vooruitzichten zijn goed, want haar Siciliaanse vriendin bij wie ze verblijft, zal haar verder rondleiden op het eiland.

BRUZZ interviewde in 2017 al eens de Belgische ontwerpster van Guinese afkomst. Toen al beklemtoonde dat ze de brug wil slaan tussen Afrika en Europa, en tonen dat heel wat mensen een fout en te armoedig clichébeeld hebben van Afrika.

Afropolitan Siré Kaba
Siré Kaba (foto HR)

En sinds woensdag heeft ze daar een uitstekend uithangbord voor. Want op de tribune langs het nationaal defilé schitterde Delphine Boël - sinds kort prinses Delphine - met de kleurrijke jurk van haar hand.

"Of ik fier ben? Jazeker, maar dat is nog zacht uitgedrukt. Ik ben ook ontroerd", zegt Siré Kaba. "Dit is een heel belangrijke, positieve en open boodschap voor alle minderheden. Een viering van alle verschillen, en om die te aanvaarden. Want ook zij is gewoon zichzelf gebleven, ook al is ze verschillend."

Snel gekozen

De keuze voor de jurk was snel gemaakt. "En ik wist ook meteen dat ze die ging kiezen", lacht Siré Kaba. "Ik had enkele opties via e-mail doorgestuurd naar haar en haar styliste. En toen heeft ze die jurk hier voor mij uitgeprobeerd. Waarom ik dat zo zeker wist? De prints, de tijdloze elegantie, de match met haar oogkleur...Met die kleurrijke prints durft ze wel, maar de jurk neemt nu ook niet alle plaats in. En naast de achterliggende boodschap moest ze zich ook gewoon goed voelen in die jurk. Dat evenement was heel belangrijk voor haar."

Die boodschap kan tellen, als je weet dat de koninklijke familie waar ze nu toe behoort, een donker koloniaal verleden heeft. Over dekolonisatie heeft prinses Delphine het niet gehad met de ontwerpster. "Maar ze wist waarvoor ze koos, want ze kent mijn werk vrij goed", zegt ze.

Molenbeek

Dat is gekomen door een modedefilé van BNP Paribas Fortis, zo'n 2 jaar geleden. "Alle creaties worden in een sociale werkplaats in Molenbeek gemaakt. Dat vond ze belangrijk", zegt Siré Kaba. "Het was ook daarover dat ze mij nadien berichtte op Instagram."

De aandacht voor haar creatie zorgt voor veel (media-)aandacht, iets wat Siré Kaba niet slecht vindt. "Ik ging me sowieso meer concentreren op de internationale markt, wat bij deze van start kan gaan (lacht). "Ik heb alvast heel wat berichten op Facebook en Instagram gekregen. We zullen zien of mijn populariteit hierdoor stijgt (schaterlacht)."

Siré Kaba Afropolitan
© Heleen Rodiers
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?