Mondmaskers dan toch niet verplicht voor fietsers en stepgebruikers

© PhotoNews

De algemene mondmaskerplicht in het Brussels Gewest wordt bijgesteld. Fietsers en stepgebruikers hoeven het mondmasker niet te dragen als zij de sociale afstand kunnen naleven. Dat meldt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

Sinds woensdag geldt de mondmaskerplicht in heel het Gewest, ook in parken en bossen. Tijdens intensief sporten is het dragen van een mondmasker niet verplicht, maar wie met de fiets naar het werk gaat, moest sinds woensdag wel een mondmasker dragen.

Dat leidde tot kritiek van de Fietsersbond en Gracq. Zij vreesden dat heel wat fietsers zouden overstappen op andere vervoersmiddelen en vroegen om een versoepeling. Die versoepeling komt er nu ook, bevestigt Brussels minister-president Rudi Vervoort.

Het mondmasker is niet langer verplicht voor fietsers en stepgebruikers wanneer de sociale afstand gerespecteerd kan worden. Elke fietser moet wel permanent een mondmasker bij zich hebben.

"Als je stopt voor het rode licht in de onmiddellijke nabijheid van voetgangers en andere fietsers, als je een verkeersvrije zone oversteekt of tot de vaststelling komt dat je geen veilige afstand kan houden ten opzichte van anderen, dan moet je een mondmasker aandoen", verduidelijkt Vervoort.

FAQ

Ter verduidelijking heeft de minister-president een lijst met veelgestelde vragen gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het toegestaan blijft om in de openbare ruimte en de parken te eten en te drinken, "op voorwaarde dat het gebeurt zonder in beweging te zijn." Hetzelfde geldt ook voor roken.

Voetgangers moeten wel een mondmasker dragen. "Verplaatsingen te voet worden niet aanzien als sport en vereisen dus dat men een mondmasker draagt", klinkt het. "Sportief wandelen en joggen worden aanzien als sportbeoefening. Wel moet steeds de fysieke afstand gehouden worden." Wie de regels niet naleeft, riskeert een boete van 250 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?