Montasser AlDe’emeh over boek: ‘Dubbelleven zoog me leeg’

montasser_1_0.png
© Montasser AlDe'emeh
| Montasser AlDe'emeh
© Montasser AlDe'emeh
| Montasser AlDe'emeh

Deze dinsdag verschijnt het boek Dubbel leven van de hand van onderzoeker en jihadexpert Montasser AlDe’emeh. ‘Verschillende rollen moeten spelen heeft me leeggezogen.’

In Dubbel leven vertelt AlDe’emeh hoe hij als onderzoeker naar Syrië trekt om jihadi’s te interviewen, maar ook hoe hij voor de staatsveiligheid gaat werken en infiltreert in extremistische milieus. De auteur wil met het werk inzicht bieden in de psyche van Syriëstrijders én ook een blik bieden achter de schermen van de Staatsveiligheid.

Het boek gaat ook in op de veroordeling van AlDe’emeh voor valsheid in geschrifte. De onderzoeker schreef een vals attest uit - een kladversie, benadrukt hij zelf - voor een vermoedelijke Syriëstrijder. Die zou een deradicaliseringstraject gevolgd hebben dat in werkelijkheid niet plaatsvond.

Inschattingsfout

Het attest in kwestie zou hij enkel opgemaakt hebben om het vertrouwen te winnen van man die het kreeg. De auteur ziet er vandaag een inschattingsfout van zijn zijde in. “Ik besefte toen nog niet hoe weinig informanten van de staatsveiligheid beschermd worden in ons land."

Montasser
© Lannoo
| Cover van Dubbel leven

Dubbel leven gaat ook in op de moeilijkheden die gepaard gaan met een geheim leven als informant. “Mensen weten niet goed hoe zwaar het pyschologisch is om voortdurend verschillende rollen te spelen”, zegt de auteur aan onze redactie. "Je loopt niet enkel met verschillende telefoons rond, je moet ook voortdurend leugens vertellen."

“Ik moest niet enkel liegen in de milieus waarin ik infiltreerde, maar ook in mijn persoonlijke omgeving, waar ik zweeg over mijn activiteiten voor de staatsveiligheid. Dat vrat aan mij. Op de duur werd ik helemaal leeggezogen en had ik geen energie meer, waardoor ik verplichtingen begon te verwaarlozen.”

AlDe’emeh schreef het boek om meteen een hoofdstuk van zijn eigen leven af te sluiten. “Ik moest dit van me afschrijven. Het is een manier om weer vooruit te kunnen kijken.”

Die toekomst ligt gedeeltelijk in Brusselse scholen. De onderzoeker werkt immers voor scholengroep Brussel in het kader van projecten rond kritisch denken.

Dubbel leven, Lannoo, 256 p, 22,99 euro, verschijnt op 13 maart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?