Moslimexecutieve vraagt om bescherming van moskeeën na aanslag Nieuw-Zeeland

De moslimexecutieve vraagt de overheid Belgische moskeeën extra te beschermen.

De Moslimexecutieve, de officiële vertegenwoordigers van de moslims in België, vraagt om extra bescherming van hun gebedshuizen na de terroristische aanslag op moskeeën in Nieuw-Zeeland.

"Alle gebedshuizen en moskeeën mogen zeker extra beschermd worden," zegt de Moslimexecutieve, de officiële vertegenwoordiging van de Belgische moslims. De voorzitter reageert zo op de aanslagen op een moskee in Nieuw-Zeeland, waarbij minstens 49 mensen het leven lieten. Voorzitter Mehmet Üstün merkt ook in ons land een stijgende islamofobie.

"Wij zijn altijd vragende partij voor maatregelen van de overheid tegen alle vormen van radicalisme, racisme of islamofobie," vertelt Üstün in een eerste reactie aan BRUZZ. "De laatste tijd horen we heel veel racistische aanvallen en extremistische praatjes. Tegen dat soort verklaringen moeten maatregelen genomen worden."

De Moslimexecutieve roept moskeeverantwoordelijken en gelovigen op om bijeenkomsten voor moskeeën te vermijden, de rust te bewaren en te bidden voor de slachtoffers. Op vrijdag komen moslims samen voor het wekelijkse vrijdaggebed, een belangrijk moment voor religieuze moslims.

'Geen bijkomende maatregelen'

"Het Crisiscentrum volgt de situatie samen met zijn partners op. Op dit moment zijn er geen elementen waardoor beschermingsmaatregelen bij moskeeën zouden moeten worden aangepast," zegt woordvoerder Yves Stevens in een reactie. "Onze beslissing is op nationaal niveau. De lokale politie kan zelf wel steeds beslissen om extra maatregelen te nemen aan bepaalde moskeeën."

In Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk namen de autoriteiten wel al bijkomende veiligheidsmaatregelen.

Rouwregister

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) laat op zijn Twitter-pagina weten dat de Stad Brussel een rouwregister heeft geopend voor de slachtoffers van de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?