| Motorrijders teisteren inwoners van het Bizetplein en de Bergensesteenweg in Anderlecht.

Motorracers bezorgen bewoners Bizetplein slapeloze nachten

Arnaud De Decker
© BRUZZ
02/08/2022

Al verschillende maanden worden delen van de Bergensesteenweg en de aanpalende straten bij valavond schaamteloos gebruikt als racebaan door motorrijders met knallende uitlaten. "We zijn op de hoogte van de overlast en voeren proactief de strijd op tegen die straatracers," klinkt het bij het kabinet van burgemeester Fabrice Cumps (PS). Inwoners stellen die aanpak in vraag.

Buurtbewoners van het Bizetplein in Anderlecht zijn ten einde raad. De warme zomerdagen hebben een nieuw fenomeen ontketend ter hoogte van de Bergensesteenweg en in de aanpalende straten. Motorrijders gebruiken de brede lanen als racebaan, knallen door de dichtbevolkte wijk en bezorgen de bewoners slapeloze nachten.

"Slapen met het raam open is niet meer mogelijk," klaagt een lezer, die liever anoniem blijft, aan onze redactie. "We hebben de politie en zelfs de burgemeester op de hoogte gebracht, maar het probleem wordt niet aangepakt." De bewoner woont in de Muzikantenwijk, op een boogscheut van het Bizetplein en de Bergensesteenweg.

"We weten zelfs waar deze motards verzamelen: een carwash die blijkbaar ook dienstdoet als shishabar. Die informatie deelden we met de politiediensten en de gemeente, tevergeefs."

Foto- en videomateriaal

Toch lijkt de urgentie van het probleem door te dringen bij de gemeentediensten van Anderlecht. "We zijn op de hoogte van de overlast veroorzaakt door de motorracers en vatten de koe bij de hoorns," laat Perrine Delers weten, de Nederlandstalige persattaché bij de gemeente. "Er vond maandagochtend (gisteren, red.) nog een ontmoeting plaats met de omwonenden. Hierbij werd nogmaals onderstreept hoezeer zowel de gemeente als de politie een prioriteit maakt van deze zaak."

Een aantal racers werd de afgelopen dagen zelfs op heterdaad betrapt door de politiediensten van de zone Brussel-Zuid (Anderlecht, Vorst, Sint-Gillis). "Zij werden gearresteerd en hun voertuig werd in beslag genomen," aldus Delers. "Daarnaast maakt de politie ook gebruik van eigen camerabeelden of foto- en videomateriaal van omwonenden. Via nummerplaatherkenning worden de betrokkenen geïdentificeerd en kan er een proces-verbaal opgesteld worden."

Of die maatregelen voldoende zullen zijn om de rust te laten terugkeren in de straten van de Muzikantenwijk valt evenwel nog af te wachten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , nachtlawaai , straatracers , motorrijders , Bergensesteenweg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni