| Waarnemend burgemeester van Evere Ridouane Chahid (PS) en schepen voor Gelijke Kansen Véronique Levieux (PS) huldigen het Mounia Ouyahia-plein.

Mouniah Ouyahia-plein in sereniteit ingehuldigd

Robin Vanpée
30/05/2023

Het gemeentebestuur heeft dinsdagmiddag het Mouniah Ouyahia-plein in Evere ingehuldigd. Het plein is een eerbetoon aan de vrouw die er in 2021 op straat vermoord werd.

Eind mei 2021 werd Mouniah Ouyahia neergestoken in Evere, terwijl ze met haar baby van twee maanden oud aan het wandelen was. De 36-jarige vrouw overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Haar baby bleef ongedeerd. De dader bleek met zware psychische problemen te kampen en werd op vordering van het parket geïnterneerd.

De ceremonie op het plein, gelegen tussen de Kerkhof van Brussellaan en de Franz Guillaumelaan, vond plaats in de warme namiddagzon. In het bijzijn van nabestaanden, vrienden en politie opende waarnemend burgemeester Ridouane Chahid (PS) de herdenking met een speech.

“We zijn hier bijeen gekomen om de gruwelijke, barbaarse en onmenselijke moord op Mounia Ouyahia te herdenken”, begon hij zijn speech. De burgemeester ging verder dat het plein een eerbetoon was, niet alleen voor Mounia, maar voor alle slachtoffers van femicide. “Het is nodig om alert te blijven zodat we deze en alle andere gevallen van femicide niet vergeten.”

De burgemeester gaf daarna het woord aan Véroniqe Le Vieux, schepen van Gelijke kansen in Evere. “Sinds 2017 zijn er al meer dan 180 vrouwen het slachtoffer geworden van femicide. Dat zijn er 180 te veel.” Die cijfers worden bijgehouden door de vzw RoSa, op basis van persberichten. “De veiligheid van onze buurtbewoners is een absolute prioriteit en gaat iedereen aan.” De schepen stelde dat de gemeente in samenwerking met de politie extra aandachtig blijft voor alle geweldplegingen tegen vrouwen.

Op het midden van het plein werd een plakkaat ter ere van Mouniah Ouyahia en alle slachtoffers van geweld op vrouwen opgericht. Na de speech werd het verkeer rond het plein tijdelijk onderbroken zodat familieleden, vrienden en buurtbewoners een roos konden neerleggen op het plein.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni