Gedetineerde valt twee cipiers aan in gevangenis van Haren

20220919_immersie gevangenis Haren
© FOD Justitie
| De gevangenis van Haren.
© FOD Justitie
| De gevangenis van Haren.

In de gevangenis van Haren heeft een gedetineerde zaterdagnamiddag tijdens de bezoekuren twee cipiers aangevallen. Volgens woordvoerster van het gevangeniswezen, Kathleen Van De Vijver, was er geen onmiddellijke aanleiding voor het incident. De cipiers dienen een stakingsaanzegging in voor 7 juni.

De feiten deden zich voor tussen 14.30 uur en 16 uur in de bezoekersruimte van de gevangenis van Haren. Een gedetineerde haalde er uit naar een cipier, die een slag in het gezicht kreeg. Een tweede cipier, die tussenbeide kwam, verwondde zich aan de ligamenten en pezen van zijn duim. Beide cipiers werden overgebracht naar het ziekenhuis.

De betrokken gedetineerde zou psychische problemen hebben, schrijft La Dernière Heure. De onderzoeksrechter moet nu beslissen over een eventuele straf voor de man.

Hoewel enkele cipiers na het gevecht het werk wilden neerleggen uit solidariteit met hun twee collega’s, ging het bezoek gewoon door.

Stakingsaanzegging voor 7 juni

In de nasleep van het incident, dienden de cipiers van de gevangenis van Haren een stakingsaanzegging in. Zij willen op 7 juni het werk neerleggen omdat de bezoeken niet veilig genoeg kunnen verlopen.

Volgens de socialistische vakbond ACOD kampt de gevangenis met een gebrek aan ervaring van jonge collega's. Die zouden onvoldoende opgeleid zijn om om te gaan met incidenten als die op zaterdag. Woensdag zitten de vakbonden en het gevangeniswezen samen over de aanzegging.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?