| Komen er boetes voor wie op het openbaar vervoer in Brussel telefoongesprekken voert met de luidspreker aan of op die manier muziek beluistert?

MR wil sancties voor overlast door speakers van smartphones op openbaar vervoer

© Belga
19/09/2023

Als het van de MR afhangt, komen er boetes voor wie op het openbaar vervoer in Brussel telefoongesprekken voert met de luidspreker aan of op die manier muziek beluistert. Dat is niet alleen vervelend voor de andere gebruikers, maar het is ook een voorbeeld van geluidsoverlast, zeggen parlementsleden Anne-Charlotte d'Ursel en David Weytsman, die daarover een voorstel van resolutie hebben ingediend.

Beide liberalen baseren zich met hun voorstel op het werk van een commissie die zich onlangs boog over lawaaihinder. Een van haar aanbevelingen was sensibiliseren rond het gebruik van luidsprekers op het openbaar vervoer, waarbij passagiers er geen graten in zien andere gebruikers van hun muziek of telefoongesprekken te laten 'meegenieten'.

"De meeste gebruikers van de MIVB begrijpen dat hun vrijheid ophoudt waar die van anderen begint. Sommigen zijn er zich blijkbaar niet van bewust dat het gebruik van een luidspreker echt vervelend kan zijn voor de mensen rondom hen. Ik sta er perplex van hoeveel mensen zich zo gedragen", aldus Anne-Charlotte d'Ursel.

Volgens haar collega David Weytsman heeft geluidshinder potentieel gevolgen voor het gehoor en zelfs voor de gezondheid in het algemeen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni