Muntpunt: meer bezoekers, maar leden lenen minder uit

© Martin Pulaski

Muntpunt kreeg vorig jaar 607.819 bezoekers over de vloer. Dat zijn er 10 procent meer dan het jaar voordien. Ook het aantal actieve leden neemt toe maar die lenen niet meer zoveel boeken uit. 

Sinds de opening in september 2013 zijn er 1.305.554 bezoekers in Muntpunt geweest. In 2014 kwamen er 552.735 mensen door de draaideur. Vorig jaar waren dat er 10 procent meer, 607.819 om precies te zijn.

Minder uitleningen per lid
Ook het aantal actieve leden stijgt. Dat zijn mensen die minstens één uitlening per jaar doen. Hun aantal stijgt met 17 procent. 16.700 leden hadden vorig jaar een bibliotheekpasje in vergelijking met 14.267 in 2014. Maar die leden lenen minder uit. In 2014 leenden de leden gemiddeld 26 stuks uit per jaar. Voor 2015 is dat afgenomen tot 23 stuks per jaar.

“Dit is te verklaren door de ingevoerde comfortdiensten in de zomermaanden”, zegt directeur a.i. Roel Leemans. “Daarbij kunnen leden 6 weken bijhouden wat ze uitleenden. Hoewel het dus een negatief effect op de cijfers heeft, wil Muntpunt dit soort comfortdiensten wel verder uitbouwen.”

De leden van Muntpunt beginnen ook een ander profiel te krijgen, ervaren ze bij Muntpunt. “Ze worden actief lid om ook van andere diensten gebruik te maken naast de uitleendienst.” Zo moet je bijvoorbeeld lid zijn om gebruik te kunnen maken van de stadsstudiezaal, wifi en het digitaal krantenarchief. “De toegang is wel gratis en ook om evenementen bij te wonen hoef je geen lid te zijn”, benadrukt de organisatie nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook