reeks

Museumwachters en hun lievelingskunstwerk (3)

© Bart Dewaele

U kent ze vast en zeker, de mannen en vrouwen die in musea en bij tentoonstellingen een oogje in het zeil houden. Suppoosten heetten ze vroeger, vandaag zijn ze erfgoedbewaker of cultureel mediator. Maar wie zijn ze? Wij trokken onze stoute schoenen aan, stelden vragen, en maakten kennis met drie boeiende persoonlijkheden, die poseren bij hun favoriete kunstwerk.

Kathy Verhoeven (25) studeerde integrale veiligheid en dierenverzorging en is een deel van een eeneiïge drieling. Na haar Selorexamens kon ze kiezen tussen een gevangenis, een asielcentrum en de Koninlijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Ze koos voor het laatste, ook omdat kunst haar meer aanspreekt - ze tekent en schildert ook zelf. “Op dit ogenblik is dit een droomjob, je krijgt je uurrooster voor een heel jaar en je zit warm en droog, en als bewakingsagent weet ik dat dat niet voor de hand ligt.”

Verhoeven heeft De schatten van Satan van de Belgische symbolistische schilder Jean Delville gekozen, het werk hangt in het Fin-de-Siècle Museum. Kathy Verhoeven: “De kleurencompositie spreekt me heel erg aan, al tijdens de eerste rondleiding die ik als bewakingsagent kreeg, wist ik dat dit het schilderij zou zijn waar ik het langst naar zou kijken."

"De mannen- en vrouwenlijven bewegen zich ook heel sensueel. Er zijn verschillende interpretaties van het werk, een ervan is dat de vrouwen de mannen meesleuren met hun lust en de mannen zo hun onsterfelijkheid ontnemen. Anderen zeggen dan weer dat de vrouwen de mannen net onsterfelijk maken.”

Omdat Kathy Verhoeven zelf tekent en schildert, voelde ze zich aangetrokken tot het museum, maar sinds ze er werkt - ondertussen anderhalf jaar - vond ze het nodig zich in de kunst te verdiepen. Onmiddellijk kocht ze een stapel kunstboeken om zich in schilderijen te verdiepen. “Op het internet vind je wel info over kunstenaars, maar niet over kunstwerken. Ik wil de bezoekers graag helpen als ze iets vragen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?