Muurschildering in Marollen om dialoog over kindermishandeling aan te moedigen

© Belga
15/06/2023

Woensdag werd een muurschildering onthuld in het hart van de Marollen in Brussel. Het is gewijd de steun voor kinderen en jongeren die slachtoffer zijn van huiselijk en seksueel geweld door hen een stem te geven.

Het initiatief komt van de website Nupraatikerover.be, die deel uitmaakt van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling. De initiatiefnemers benadrukken dat de muurschildering belangrijk is om kinderen en jongeren te tonen dat het nuttig is om over huiselijk en seksueel geweld te praten. Daarnaast biedt het een online chatbox voor "mensen die niemand in hun omgeving hebben tot wie ze zich kunnen wenden met hun problemen", aldus de coördinator, Ilse Van Campenhout.

De Marollenwijk werd niet toevallig gekozen: "We merkten dat kinderen en jongeren in Brussel en de Marollen nog niet erg vertrouwd zijn met de chatbox. Met deze muurschildering willen we hen tonen dat we er ook voor hen zijn, net als onze Franstalige collega's van 'Maintenant j'en parle'", legt Van Campenhout uit.

In 2015 maakten 187 kinderen en jongeren gebruik van de chatbox. In 2022 werden 1.084 verschillende gesprekken geteld. Sinds begin dit jaar hebben al 688 kinderen en jongeren de online tool gebruikt. Nupraatikerover.be werkt samen met diensten zoals Awel en de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) om minderjarigen de gepaste ondersteuning te bieden.

De burgemeester van Brussel Philippe Close (PS), de Brussels minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid Elke Van den Brandt (Groen) en Vlaams minister van Jeugd en Brussel Benjamin Dalle (CD&V) woonden de inhuldiging van de muurschildering bij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni