Denis Meyers
© Heleen Rodiers | (Archief) Kunstenaar Denis Meyers is een jeugdvriend van Vandecasteele.

Jeugdvriend mag aan de Beurs muurschildering maken ter ere van Olivier Vandecasteele

© Belga
24/04/2023
Updated: 25/04/2023 14.53u

Artiest Denis Meyers werkt vanaf 25 april 2023 aan een participatieve muurschildering ter ere van de opgesloten Belg en ngo-medewerker Olivier Vandecasteele. Participatief, want toevallige passanten of geïnteresseerden kunnen zélf ook 'meeschilderen'. De muurschildering komt aan de houten panelen bij de Brusselse beurs.

Graffiti-artiest, graficus en schilder Denis Meyers staat bekend om zijn muurschilderingen. Zo realiseerde hij in 2016 het grootste streetart-kunstwerk van Europa, een muurschildering in Elsene waar 18 maanden aan gewerkt is.

Meyers wil zoveel mogelijk Brusselaars ertoe aanzetten om deel te nemen aan de tijdelijke muurschildering. Dat vooral door de woorden die in hen opkomen wanneer ze denken aan de situatie van Olivier Vandecasteele, de in Iran gevangengenomen Belgische hulpverlener, op de muur te schrijven.

"Vrijwilligers gaan me helpen om mensen op straat tegen te houden en hen te vragen of ze een boodschap hebben voor Olivier"

Meyers zelf was een vriend van Vandecasteele. Ze zaten samen in de scouts en op school in Doornik. Op deze manier wil hij de wereldwijde actie steunen die door Amnesty International voor Vandecasteele werd opgezet. "Het is ook een kans om media-aandacht te krijgen en de mensen te vertellen dat ze de petitie moeten ondertekenen", vertelt Meyers. De burgemeester van Brussel, Philippe Close, steunt het initiatief van Meyers.

Het volledige radiogesprek met jeugdvriend Denis Meyers.

Evin-gevangenis

Vandecasteele werd enkele dagen geleden overgebracht naar de beruchte Evin-gevangenis in Iran. Vorige week vroeg ons land officieel om de overdracht van Vandecasteele. Premier Alexander De Croo (Open VLD) en de Iraanse president Ebrahim Raïssi kwamen telefonisch overeen die overdracht versneld uit te voeren.

"Het gaat niet goed het met hem, zowel mentaal als fysiek", vertelt Meyers. "Hij zit al zo lang in de gevangenis, in isolatie, in een donkere kamer zonder licht. Hij krijgt te weinig eten, geen medicatie. Het is erg moeilijk."

Meyers maakte de muurschildering al eerder in Namen. Nu zal zijn fresco enkele weken op de muren van de Beurs blijven staan, daarna herhaalt Meyers zijn actie op een andere locatie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie