N-VA: 'Close liet Vlaamse vlaggen verbieden tijdens Tour'

© An Missotten/BRUZZ
| Aan de Sint-Hubertusgalerijen werd Manu Slaus aangesproken door de politie op zijn Vlaamse vlag.

Volgens een Vlaming die naar de ploegenvoorstelling kwam kijken, beval de politie hem zijn Vlaamse vlag weg te steken. “Orders van burgemeester Close,” zegt Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA). “Klopt helemaal niet,” weerleggen Close en de Brusselse politie.

In een tweet spreekt Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) van een verbod op Vlaamse vlaggen tijdens de Tourstart in Brussel. Instructies van burgemeester Philippe Close (PS), stelt Vanlouwe. De tweet wordt ondertussen druk gedeeld, onder meer door N-VA-kopstuk Theo Francken.

De informatie haalt Vanlouwe bij ex-N-VA-gemeenteraadslid in Asse Manu Slaus, die donderdag met zijn gezin naar de ploegenvoorstelling kwam kijken. Hij vertelt zijn verhaal aan BRUZZ: “Wij zijn fervente Toursupporters en hadden een pancarte mee met de namen en truitjes van de Vlaamse renners. Zoals ieder jaar doen we een wedstrijd handtekeningen verzamelen. Een Vlaamse vlag meebrengen helpt daarbij, dan komen ze sneller naar je toe."

“Aan de ingang van de Sint-Hubertusgalerijen kwamen drie agenten op ons af. Een ervan vroeg me om de Vlaamse vlag weg te steken, omdat het orders van hogerhand waren. Ik had die vlag gewoon met touwtjes aan mijn rugzak gebonden. De man zelf was Nederlandstalig en vriendelijk. Het alternatief was een middag op het politiebureau, dus dan heb ik die vlag weggestoken. Maar we waren erg geschrokken,” zegt Slaus.

(Lees verder onder de afbeelding.)

190710 Vlaamse vlag
© Manu Slaus
| Links de Vlaamse vlag aan Slaus' rugzak.

'Compleet belachelijk'

Maar bij de politie klinkt het dat er helemaal geen instructies gegeven zijn rond Vlaamse vlaggen. “De enige orders die wij ontvangen hebben, waren om de terrassen op sommige plaatsen in te perken, en om geen rookbommen toe te laten,” zegt Ilse Van de Keere. “Aangezien de naam van de agent in kwestie niet bekend is, kan ik de man er ook niet op aanspreken.”

Het kabinet-Close reageert verontwaardigd. “Een verbod op Vlaamse vlaggen is compleet belachelijk, dit is helemaal niet waar,” laat woordvoerster Wafaa Hammich weten.

Op foto’s en filmpjes van de Tourstart die onze redactie maakte, zijn überhaupt weinig vlaggen te zien en geen Vlaamse.

N-VA gaat in de volgende gemeenteraad burgemeester Philippe Close (PS) ondervragen over de kwestie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?