Prostitutie in Sint-Joost-ten-Node: een actie van politiezone Brussel-Noord op 2 november 2012

N-VA en CD&V eisen gewestelijk prostitutieplan: ‘Stilstand kan niet meer’

KVDP
© BRUZZ
10/03/2021

N-VA en CD&V zijn kritisch voor de politieke stilstand rond sekswerk in Brussel. De oppositiepartijen in Brussel reageren daarmee op de analyse in BRUZZ over de gewestelijke aanpak van prostitutie. “Meer stilstand kunnen we ons niet veroorloven."

Eind vorige maand werd het nieuwe Brusselse Veiligheids- en Preventieplan voor 2021-2024 voorgesteld in het Brussels Parlement. Daar kwam toen al kritiek op binnen oppositie en meerderheid. In het plan wordt de methode om de overlast die veroorzaakt wordt door prostitutie overgenomen uit het vorige Veiligheidsplan.

“Het succes van het actieplan van Vervoort hangt opnieuw af van de samenwerking tussen Brusselse gemeenten. Die formule heeft de voorbije decennia geen enkele vooruitgang geboekt, moet ook Vervoort toegeven”, zegt Brussels Parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA). “Vandaag zien we dat er drie gemeenten zijn – Stad Brussel, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node – die er elk een heel verschillende visie op nahouden wat betreft de omgang met prostitutie”, geeft zijn collega Bianca Debaets (CD&V) aan.

'Antwerps model'

De problematiek rond prostitutie in Brussel is complex, blijkt ook uit onze analyse over het sekswerk in Brussel. N-VA en CD&V vrezen dat de overlast in buurten met prostitutie - denk aan de Alhambra- en de Brabantwijk naast het Noordstation - maar ook problemen als de uitbuiting van sekswerkers niet opgelost zullen worden met de huidige aanpak. “Meer stilstand kunnen we ons niet veroorloven”, aldus Vanden Borre.

"We schuiven duidelijk het Antwerps model naar voor, met een concentratiegebied waar raamprostitutie gedoogd wordt in combinatie met een algemeen verbod op straatprostitutie"

Mathias Vanden Borre (N-VA)

Mathias Vanden Borre N-VA installatie Brussels Parlement

Beide partijen pleiten voor een gewestelijk prostitutieplan. N-VA komt met zelfs met een alternatief prostitutieplan “We schuiven duidelijk het Antwerps model naar voor, met een concentratiegebied waar raamprostitutie gedoogd wordt in combinatie met een algemeen verbod op straatprostitutie", aldus het Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre. "De hulp- en veiligheidsdiensten zijn in de afgebakende zone aanwezig, met controle op de hygiëne en de menselijkheid van de werkomstandigheden.”

Daarnaast pleit N-VA ook voor de invoering van een prostitutieambtenaar, die alle betrokken diensten beter moet doen samenwerken. Door de Gemeentewet en het Gemeenschappelijk Politiereglement aan te passen, wil de partij ervoor zorgen dat GAS-boetes mogelijk zijn in de context prostitutie, iets wat door de Raad van State al werd tegengehouden. “Ook de Raad van State geeft aan dat het Gewest als enige geplaatst is om wetgevend op te treden”, aldus Vanden Borre nog.

Villa Tinto

Ook Debaets wil een of meerdere afgebakende zones waar prostitutie gedoogd wordt, en kijkt daarvoor naar het Antwerpse Villa Tinto. “Professionele sekswerkers zouden zich in dat systeem systematisch registreren en zo kunnen genieten van een betere veiligheid, aangezien er in die zone ook een politie-antenne en een sociale dienst voor psychosociale begeleiding moeten komen”, aldus Debaets.

“Ook op hygiënisch vlak biedt een dergelijk systeem heel wat voordelen, en bovendien kunnen sekswerkers er een kamer huren aan ‘normale’ prijzen, zonder het risico te lopen om uitgebuit te worden door pooiers.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Samenleving, sekswerk, prostitutie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni