N-VA en one.brussels: 'Eenheid van commando ver te zoeken in Brussels Veiligheidsplan'

© one.brussels / Kevin Van den Panhuyzen
| Els Rochette (one.brussels) links en Mathias Vanden Borre (N-VA) rechts.

Het Brussels Globaal Veiligheids- en Preventieplan onderschat de ernst van bepaalde criminele fenomenen van georganiseerde misdaad zoals drugs- en mensenhandel. Dat zegt Mathias Vanden Borre (N-VA). Ook Els Rochette (one.brussels) ziet nog verbeterpunten voor het meerjarige veiligheidsplan, met name op het vlak van eenheid van commando. Dat zeggen de Brusselse parlementsleden dinsdag naar aanleiding van de voorstelling van het GVPP in het Brussels Parlement.

"We kunnen op basis van dit document niet spreken van een eengemaakt Gewestelijk veiligheidsbeleid. De eenheid van commando, zoals ook gevraagd in de conclusies van de coronacommissie, blijft ver zoek,” zo klinkt het bij de N-VA. De N-VA stelt ook vast dat het nieuwe plan slechts negen prioriteiten telt en dat het thema ‘Georganiseerde misdaad & goederensmokkel’ ontbreekt in vergelijking met de vorige versie.

"Nochtans teistert de georganiseerde misdaad - die wapens, drugs en mensen in ons Gewest smokkelen - Brussel. Zo bewijst de grote stijging van het aantal geregistreerde feiten in verband met de handel in drugs en wapens ten opzichte van 2018, net als de spectaculaire stijging van het aantal dossiers bij het gerecht in verband met criminele organisaties."

Prostitutie regionaliseren

Vanden Borre hekelt ook het feit dat een aanpak van prostitutie intergemeentelijke zal blijven. "We stellen vast dat de gemeenten Brussel-Stad, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node reeds decennia kiezen voor een zuiver lokale aanpak en dat het Gewest en met name minister-president Rudi Vervoort (PS) verzuimt te handelen.”

One.brussels vindt het wel een positief signaal dat minister-president Rudi Vervoort in de marge van de bespreking van het GVPP zei dat hij het prostitutiebeleid wil regionaliseren. "Het moet gedaan zijn dat het aan de ene kant van de straat is toegestaan te tippelen en aan de andere kant ten strengste verboden. Of dat de ene zone inzet op sensibilisering en de andere op repressie. Daar wordt niemand beter van, en al zeker de kwetsbare sekswerkers niet."

Eenheid van commando

"Dezelfde logica gaat op voor het brede veiligheidsplan: met eengemaakte reglementen en eenheid van commando zullen we de Brusselaars beter beschermen", besluit Rochette.

Rochette verwijst onder meer naar de coronacrisis waarin de maatregelen en handhaving per gemeente verschillend was, en naar het gebruik van bodycams, waar vandaag totaal geen lijn in zit. "Recent werd een gloednieuwe 'geïntegreerd' crisiscentrum ingehuldigd van 15 miljoen euro maar waar 2 van de 6 politiezones weigeren in te stappen. Er is dringend meer eenheid van commando nodig," besluit Rochette.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?