N-VA wil sans-papiers vervolgen

© Peter De Roover via Twitter
| "Illegalen krijgen het bevel om ons land te verlaten, maar wie zijn voeten eraan veegt, riskeert niks? De mensen begrijpen dit niet meer," zegt Peter De Roover van N-VA.

N-VA-fractieleider Peter De Roover wil dat sans-papiers die illegaal in ons land verblijven en geen asiel aanvragen, effectief vervolgd worden. Dat zegt hij donderdag in De Morgen en Het Laatste Nieuws. Hij roept minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op om de wet toe te passen.

Wie hier illegaal verblijft en geen asiel aanvraagt, overtreedt de wet en riskeert een gevangenisstraf. "Maar de wet blijft vandaag dode letter," zegt De Roover, die in de aanpak van transmigranten een grote blinde vlek ziet.

"Illegalen krijgen het bevel om ons land te verlaten, maar wie zijn voeten eraan veegt, riskeert niks? De mensen begrijpen dit niet meer."

De Roover gelooft dat de kans op een celstraf ontradend zal werken. N-VA kijkt daarom in de richting van CD&V voor de strijd tegen transitmigratie.

Geens

"Je kan de handen van Theo Francken niet op de rug vastbinden en dan zeggen dat hij de boksmatch niet wint. Hij kan doen wat in zijn bevoegdheid ligt, maar juridisch zijn er ook opties. Ik verwacht dat minister van Justitie Geens een partner is in deze strijd," zegt hij.

Minister Geens geeft toe dat de vervolging van mensen in illegaal verblijf geen prioriteit is voor de parketten. "En daar is een goede reden voor. Misdrijven met straffen tot een jaar kunnen niet tot een voorlopige hechtenis leiden. We kunnen ze niet in voorlopige hechtenis nemen tot ze berecht zijn. Die mensen zullen nooit op de zitting verschijnen en zullen bij verstek veroordeeld worden."

Geens loopt niet warm voor het idee van N-VA. "Als we alle mensen met staffen tot drie maanden moeten vervolgen, bijvoorbeeld ook mensen die hun onderhoudsgeld niet betalen, dan zijn we nog niet thuis."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?