Francken: '32 vrijgelaten sans-papiers waren eerder veroordeeld'

© Kevin Van den Panhuyzen
| Theo Francken (N-VA)

Er zijn vorige week 202 mensen zonder papieren vrijgelaten uit gesloten centra om plaats te maken voor transmigranten, van wie er 32 gekend waren voor openbare orde en veroordeeld zijn door een rechter. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) maandagavond bekendgemaakt in Terzake op Canvas. Vrijdag zal hij binnen de regering voorstellen om op korte termijn, tegen volgende zomer, er een nieuw centrum bij te krijgen.

Bij de vrijlating was een van de criteria dat het om mensen zonder papieren zou gaan van wie de kans het kleinst was dat ze binnen de gepaste termijn zouden kunnen worden uitgewezen.

Dat kan omdat bijvoorbeeld de maximale termijn van acht maanden waarbinnen ze in een gesloten centrum opgesloten kunnen zitten, dreigt overschreden te worden omdat hun precieze identiteit en land van herkomst niet kunnen worden achterhaald.

'Veroordeeld, maar geen criminelen'

Binnen die categorie vallen ook criminelen die vanuit de gevangenis naar de gesloten centra zijn overgebracht. "Ik heb geen criminelen vrijgelaten," benadrukte de staatssecretaris. "Die zijn bestraft voor hun feiten." 

Hij liet verstaan dat die 32 illegalen die bekend waren voor verstoring van de openbare orde, onder die groep vallen. Francken zal vrijdag de regeringspartners vragen tegen volgende zomer er een extra opvangcentrum bij te krijgen.

Op langere termijn komen er centra in Antwerpen en Charleroi bij. Hij kwam ook terug op de kritiek vanuit CD&V en Open VLD op de vrijlating van de criminelen.

'Ben kritiek gewoon'

"Ik krijg al vier jaar harde kritiek van mijn coalitiepartners. Ik moet zeggen dat ik het al gewoon ben." Hij herhaalde ook dat mocht hijzelf burgemeester van Brussel zijn, er "geen Maximiliaanpark" in zijn stad zou liggen. Of zijn geloofwaardigheid is aangetast door de heisa rond de transmigranten, "is aan de kiezer om in mei volgend jaar over te oordelen", aldus nog Francken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?