NATION verscheurt IS-vlag op Koningsplein

© Filip Vanderelst

Aanhangers van de extreem rechtse beweging NATION verscheurden zaterdag voormiddag op het Koningsplein een vlag van terreurgroep IS terwijl ze riepen: “Islamistes hors d’Europe!”. Ze waren met dertien en de manifestatie verliep zonder incidenten.

Drie dagen geleden kondigde NATION op Facebook aan zaterdag een vlag van IS te zullen verbranden op het Koningsplein in Brussel, aan de voet van het standbeeld van kruisvaarder Godfried van Bouillon. De beweging riep aanhangers op naar de hoofdstad te komen. De stad Brussel ontving geen aanvraag voor de actie en zou klaarstaan met politie.

Uiteindelijk werd de vlag verscheurd, niet verbrand. De politie was aanwezig, maar greep niet in. Er waren dertien leden van NATION aanwezig. Die riepen slogans als: “Islamisten buiten uit Europa!” en “We horen Philippe Moureaux niet meer zingen!” (Moureaux is oud-burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek en vaak op de korrel genomen voor zijn coulante beleid n.v.d.r.).

"We houden deze actie als signaal. Na de vele aanslagen het afgelopen jaar is het tijd om op te staan. Wenen, kaarsjes branden en knuffelbeertjes brengen helpt niet, het is tijd om harder op te treden", aldus Hervé Van Laethem (NATION) aan BRUZZ. Hij voegde er ook nog aan toe dat de actie tegen extreme islamisten is gericht, maar niet tegen moslims. "Zij zijn het eerste slachtoffer van de terroristen. We vinden het jammer dat er hier geen moslims aanwezig zijn om de vlag mee te vernietigen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?